Ilmastotyö

Iitti on osa HINKU-maakuntaa. Ilmastonmuutosta hillitseviä toimenpiteitä ja ilmastonmuutoksen tuomiin olosuhteiden muutoksiin sopeutumista varten tehdään Iitissä töitä monella eri toimialalla.

Iitin päästövähennykset

Iitin kokonaiskasvihuonepäästöt ovat laskeneet vuosien 2007-2021 välillä 31 % ja asukasta kohden vähentymää on kertynyt 24 %. Merkittävimmät paikalliset päästölähteet ovat liikenteessä (23,9 %) ja maataloudessa (28,8 %).

SYKEn laskelmat Iitin kasvihuonekaasupäästöistä

 

PIKU-hanke

Pienten kuntien ilmastotyö uuteen vauhtiin (PIKU) -hankkeen (2022-2023) aikana Iitissä pidettiin useita erilaisia koulutuksia ja työpajoja ilmastotyön vauhdittamiseksi kunnan kaikilla toimialoilla. Hankkeen aikana tunnistettiin jo käytössä olevat ilmastomyönteiset käytänteet sekä lisättiin tietoisuutta ilmastotyön mahdollisuuksista. Hanke oli kuuden päijäthämäläisen kunnan yhteinen ja merkittävänä antina hanke lisäsikin myös seudullista yhteistyötä.

Ilmastosuunnitelma

Iitin ilmastosuunnitelman valmisteluun osallistuu kaikki toimialat ja se koskee koko kuntaa. Suunnitelman valmistelun aikana osallistetaan laajasti kuntalaisia ja päättäjiä. Ilmastosuunnitelma valmistuu 2025 kevääseen mennessä. Suunnitelmaa tehdään yhtä aikaa kuuden muun päijäthämäläisen kunnan kanssa. Ilmastosuunnitelman tekoon on myönnetty Ympäristöministeriön 100 % hankeavustus.