Kirjasto

Iitin kirjasto sijaitsee Kausalan keskustassa, ja kirjastoauto Hiisi palvelee aikataulunsa mukaisesti Iitin alueella. Kirjasto tarjoaa tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedonhankintaan ja käyttöön. 

Kirjaston henkilökunta tekee työtä lukemisen edistämiseksi yhdessä päiväkotien, koulujen ja muiden sidosryhmien kanssa. 

Kirjastossa voi työskennellä, opiskella, lukea lehtiä, pelata pelejä tai käyttää tietokoneita ja vapaata langatonta verkkoa. Kirjastossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä, joista tiedotamme verkkosivuilla ja kirjaston somessa. Kirjastosta voi myös lainata liikuntavälineitä. 

Kirjaston palvelut ja tilat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Asiakaspalveluaikoina kirjaston henkilökunta on asiakkaiden tavoitettavissa ja kaikki kirjaston palvelut ovat asiakkaiden käytettävissä. Omatoimiaikana voi lainata aineistoja lainausautomaatilla, lukea lehtiä ja käyttää asiakastietokoneita. Omatoimiaikana kirjastoon pääsee voimassa olevalla Kyytin kirjastokortilla ja henkilökohtaisella PIN-koodilla. Lisäksi kirjaston Wi-Fi on ilmaiseksi kaikkien käytettävissä. Tunnukset saa kirjastolta.

Lainaus ja palautus

Iitin kirjastossa omatoimisesti sekä kirjaston henkilökunta on paikalla asiakaspalveluaikoina auttamassa ja opastamassa kaikissa kirjastoon liittyvissä asioissa. Omatoimiaikana voi lainata aineistoja lainausautomaatilla, lukea lehtiä ja käyttää asiakastietokoneita.

Kirjaston aineiston lainaamiseen tarvitset kirjastokortin, jonka saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi ja sitoutumalla Kyyti-kirjaston käyttösääntöihin. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kortti on henkilökohtainen, ja jokainen on vastuussa kortillaan lainatusta materiaalista. Kirjastokortti on esitettävä aina lainattaessa, sillä ilman kirjastokorttia ei voi lainata aineistoa.

 • Aulassa sijaitseva lainaus- ja palautusautomaatilta lainatessa tarvitsee kirjastokortin ja PIN-koodin. Aineiston palautuksessa riittää skannaus. 
 • Ulko-oven vieressä olevaan palautusluukkuun voi pudottaa lainatut aineistot palautettavaksi vuorokauden ympäri.

Kadonneen kortin uusimisesta peritään maksu. Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Myös muuttuneet osoite- ja puhelinnumerotiedot on ilmoitettava kirjastoon.

Kirjaston palvelut

 • Verkkokirjasto

  Iitin kirjasto on mukana Kyyti kirjastojen yhteisessä aineistotietokannassa. Kirjastokortilla käytössäsi on koko Kyyti-kirjastojen kokoelma: samalla kirjastokortilla voit lainata ja varata ilmaiseksi aineistoa koko Kyyti-kimpan alueella. 

  Kyyti-finna (kyyti.finna.fi) on verkkokirjasto e-asioimiseen. Verkkokirjaston kautta löydät Kyytin e-kirjaston e-aineistopalvelut:

  • e-kirjat ja e-äänikirjat
  • e-lehdet
  • musiikki ja elokuvapalvelut.

  Kirjautumalla Kyyti-finnaan kirjastokortilla ja pin-koodilla voit tehdä varauksia, uusia lainoja ja katsella omia tietojasi kirjaston asiakasrekisterissä. 

 • Asiakaspalvelupiste Iitti-piste

  Kunnan yleinen asiakaspalvelupiste Iitti-piste neuvoo ja opastaa kunnan palveluihin ja toimintoihin liittyvissä asioissa. Pisteeltä löydät myös kunnan lomakkeita sekä ajankohtaisia esitteitä ja karttoja.

  Iitti-pisteessä toimii myös kunnan kassapalvelu, jossa voit lunastaa kuntosalikortin, veteraanimajan kertalipun tai avainkortin, sekä maksaa kansalaisopiston kurssimaksuja. Kirjaston tiloissa on asiakaspääte, jolla voi selata internetsivuja, lukea sähköpostit ja maksaa laskuja sekä vastata kunnan käynnissä oleviin kyselyihin.
 • Kaukopalvelu

  Jos etsimääsi teosta ei ole saatavana Kyyti-kirjastoista, voit tilata sen kaukolainaksi muista Suomen kirjastoista tai ulkomailta. 

  Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa. Kaukolainaksi tilatusta aineistosta peritään hinnaston mukainen maksu. Maksu peritään myös, mikäli tilausta ei ole peruttu ennen sen lähtemistä lainaavasta kirjastosta. Toiset kirjastot voivat tilata kaukolainoja sähköpostilla osoitteesta kirjasto@iitti.fi 

  Kun kaukolaina on noudettavissa, saat ilmoituksen sähköpostilla tai tekstiviestillä. Palauta kaukolainat samaan kirjastoon, josta noudit ne. 

  Kaukolainojen tiedot eivät näy Kyyti-verkkokirjaston lainoissa, eikä niitä voi uusia itse. Voit pyytää kaukolainan uusintaa sähköpostilla tai puhelimella siitä kirjastosta, josta tilasit kaukolainan. 

  Kaukolainamaksu on 5 € + lähettäjäkirjaston maksu.  

  Kaukopalvelun yhteystiedot: 

  • puh. 040 483 3800 
 • Lainattavat pelit ja välineet

  Lainattavia liikuntavälineitä mm. Frisbeegolf-kiekkoja, kävelysauvoja ja kahvakuulia. Liikuntavälineiden laina-aika on 2 viikkoa. Liikuntavälineitä ei voi varata etukäteen netistä, vaan ne täytyy lainata automaatilta tai tiskiltä.

  Ukulele sijaitsee lasten ja nuorten osastolla. Ukulelen laina-aika on 4 viikkoa. Ukulelea ei voi varata etukäteen netistä, vaan se täytyy lainata automaatilta tai tiskiltä.

 • Poistotekstiilikeräys

  Lehtilukusalissa on keräyspiste tekstiileille. Se on tarkoitettu käyttökelvottomille vaatteille ja kodin tekstiileille. Tarkemmat ohjeet löytyvät keräyspisteeltä sekä Kymeenlaakson jätteen verkkosivuilta (kymenlaaksonjate.fi). 

 • Kierrätyshylly

  Kirjaston sisääntuloaulassa on kierrätyshylly kirjoille, lehdille, elokuville ja CD-levyille. Hyllystä saa myös ottaa aineistoa. 

 • Lukupiiri

  Kaikille avoin lukupiiri kokoontuu Kirmossa talviaikoina kerran kuussa. Lukupiirissä luetaan yhdessä kirja ja keskustellaan siitä. Lukupiirin kirjalista on saatavilla kirjastosta.

  Lukupiirit

  • ke 4.10. Torgny Lindgren, Taiteilija Klingsor.
  • ke 1.11. Karin Erlansson, Koti.
  • ke 13.12. Haruki Murakami, Pimeän jälkeen.
 • Satutunnit

  Satutunneilla luetaan satuja päiväkoti-ikäisille lapsille (3-6 vuotiaat). Lukuhetken jälkeen on piirustustuokio. Satutuntien aikataulu tarkentuu myöhemmin.

 • Lukudiplomit peruskoululaisille

  Lukudiplomin tavoitteena on innostaa peruskoululaisia lukemaan kirjoja. Lisää tietoa löydät Kyyti-finnan sivuilta (kyyti.finna.fi). 

 • Digituki

  Kirjaston henkilökunta auttaa erilaisten laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä. Autamme kirjaston omien verkkopalvelujen ja laitteiden käytössä, tiedonhaussa ja asiakkaan oman laitteen peruskäytössä parhaan osaamisemme mukaan. Opastuksessa noudatamme valtakunnallisia digituen eettisiä ohjeita. Opastus on maksutonta.

  Digituki antava henkilö voi opastaa sähköisessä asioinnissa, palvelujen löytymisessä ja laitteiden peruskäytössä, mutta digituki ei yleensä tarkoita viallisten laitteiden korjaamista. Tukea antava henkilö ei saa asioida puolestasi tai käsitellä esimerkiksi palvelujen käyttöön tarvittavia pankki- tai muita tunnuksia. Verkkopankkiasioissa auttaa ensisijaisesti kyseisen pankin henkilöstö. Laitteiden teknisissä ongelmissa kääntyä laitemyyjän puoleen. Verkko- ja tietoliikenneviat hoituvat palvelutarjoajan kautta.

  Kirjastossa käy talviaikoina digituen vertaisohjaajat kerran kuussa. Ajat löytyvät kirjastolta.

  Lue lisää palvelusta sivulta digituki.

 • Saavutettavuuskirjasto Celia

  Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa kirjoja kaikille, joille lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celialta saa ääni- ja pistekirjoja sekä muita erikoisvalmisteisia kirjoja ja oppimateriaaleja kaikenikäisille lukemisesteisille. Lisää tietoa saa Celian sivuilta. 

Kirjasto

Iitin kirjasto sijaitsee Kausalan keskustassa. Kirjasto palvelee peruskorjauksen ajan uuden kunnantalon tiloissa 8.4.2024 alkaen.

Osoite Rautatienkatu 20, 47400 Kausala.
Puhelin 040 483 3800
Aukioloajat Väistötiloissa kirjasto avoinna ma-ke klo 10-19, to-pe klo 10-16, 20.4. alkaen la 10-14. Omatoimiaika ma-la klo 8-10.

Yhteystiedot, kirjasto

Tuula Heino
Vastaava kirjastovirkailija
Iiris Tuominen
Kirjastovirkailija

Yhteystiedot, kirjastoauto

Jouko Koivunen
Kirjastoautovirkailija

Jaa sivu eteenpäin

Asiointi kirjastossa