Ympäristönsuojelumääräykset

Ympäristönsuojelumääräykset on otettu käyttöön Iitissä 1.4.2025. Määräysten tarkoitus on ennalta ehkäistä ympäristön pilaantumista.

Mitä kuntalaisen tarvitsee nyt tehdä?

Ympäristönsuojelumääräykset koskevat lähtökohtaisesti kaikkia kuntalaisia. Jokaisen on hyvä tarkistaa, miltä osin ympäristönsuojelumääräykset koskevat omaa toimintaa ja kiinteistöä. Valtaosalle kuntalaisista määräysten voimaantulo ei aiheuta suoraan mitään toimenpiteitä.

Kuitenkin esimerkiksi ajoneuvojen, koneiden ja veneiden pesu ovat ympäristönsuojelumääräyksissä säänneltyä toimintaa, joka on monille vuosittain ajankohtaista. Monilla on myös öljy- ja muita kemikaalisäiliöitä, jotka tulee jatkossa tarkastuttaa riippumatta sen sijainnista. Yli 10 vuotta vanhat säiliöt tulee tarkastuttaa 1.4.2026 mennessä. Tarkastuksen voi suorittaa Tukesin valtuuttama tarkastusliike.

Määräyksiä on annettu myös mm. haja-asutuksen jätevesijärjestelmistä ja muista pesuvesistä, kemikaalien varastoinnista, melusta sekä pienimuotoisesta jätteen hyödyntämisestä maarakentamisessa.

Paikallinen yritys

Jokaisella toiminnanharjoittajalla on selvilläolovelvollisuus toimintaansa koskevasta sääntelystä. Tarkistathan siis ympäristönsuojelumääräysten vaikutuksen toimintaasi ja siihen liittyvät siirtymäajat. Jos toimintaan on ympäristölupa tai kyseessä on ympäristönsuojelulain mukaan rekisteröity laitos, noudatetaan silloin sen lupamenettelyn mukaisia ehtoja.

Ympäristönsuojelumääräysten taustaa

Ympäristönsuojelulain 202 § mukaan kunta voi antaa ympäristönsuojelulain täytäntöönpanemiseksi paikalliset ympäristönsuojelumääräykset. Ympäristönsuojelumääräyksillä luodaan paikalliset käytännön linjaukset ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi niiltä osin kun ympäristönsuojelulaki on liian yleisluontoinen. Iitissä on esimerkiksi paljon pohjavesialueita, joiden pilaaminen on lailla kielletty ja kalliit siivoamiskustannukset ovat ensisijaisesti aiheuttajan vastuulla, mutta käytännön linjaukset pilaantumisen ehkäisemiseksi puuttuvat laista.

Määräykset parantavat kuntalaisten oikeusturvaa, tasavertaista kohtelua ja selkeyttävät myös viranomaisen työtä, kun tapauskohtainen harkinta vähenee. Ympäristönsuojelumääräykset toimivat ympäristönsuojeluviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen työkaluna paikallisella tasolla, aivan kuten rakennusjärjestys ja jätehuoltomääräyksetkin. Lähes kaikilla Suomen kunnista on käytössään paikalliset ympäristönsuojelumääräykset.

Ympäristönsuojelumääräykset

Iitin kunnanvaltuusto hyväksyi Iitin ympäristönsuojelumääräykset kokouksessaan 18.2.205. Määräykset astuivat voimaan 1.4.2025.

Ympäristönsuojelumääräykset 1.4.2025 alkaen (pdf)

Ympäristönsuojelumääräysten perustelut 1.4.2025 alkaen (pdf)

Kysyttävää ympäristönsuojelumääräyksistä?

Taru-Tiina Kalliokuusi
Ympäristönsuojelutarkastaja