Usein kysytyt kysymykset

Milloin jäteasema on auki?

Katso tästä Iitin lajitteluaseman aukioloajat.


Mistä löydän jätevesisuunnittelijan?

Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n sivuilla on kattava lista Päijät-Hämeessä toimivista jätevesisuunnittelijoista.


Millainen jätevesijärjestelmä kesämökin pesuvesille tarvitaan?

Jätevesijärjestelmän valintaan vaikuttaa mökin varustetaso. Ympäristöhallinnon sivuilla on kerrottu vaihtoehdoista eri varustetasoille.


Miten järjestän kesäasunnon jätehuollon?

Kesäasukkaita kohdellaan jätehuollossa aivan samoin kuin saman alueen vakituisiakin asukkaita. Kiinteistön asukas sopii jätehuollon järjestämisestä jätehuoltoyrittäjän kanssa.

Katso jätteen kuljetuksista lisää Kymenlaakson Jäte Oy sivuilta.


Naapurini piha on siivoton. Miten pitää toimia?

Meillä kaikilla on vähän erilainen käsitys siitä, mikä on siisti. Mieti ensin, häiritseekö pihan siivottomuus sinua aivan oikeasti niin paljon, että siihen on puututtava. Vai hyväksytkö sen, että naapurisi hoitaa pihaansa eri tavalla kuin sinä? Keskustele asiasta naapurisi kanssa. Kerro, mikä pihassa huolestuttaa ja tarjoa tarvittaessa myös apua.

Jos asia ei etene yhdessä naapurin kanssa tai pihassa säilytetään hallitsemattomasti kotitalousjätettä tai vaarallisia jätteitä, voit ottaa yhteyttä ympäristötoimistoon. anniina.jantti@iitti.fi tai puh. 0405596498.


Miten saan tutkittua kaivoveden laadun?

Kaivovesien laatua koskevaa neuvontaa tekee kunnan terveydensuojeluviranomainen. Iitin kunnan viranomaisena toimii Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ympäristöterveyskeskus.

Katso kaivovesiohjeet (pdf).


Lintujen ruokinta aiheuttaa haittoja, miten pitää toimia?

Taloyhtiöt ovat omilla järjestyssäännöillään saattaneet kieltää lintujen ruokinnan parvekkeilla ja piha-alueilla. Mikäli lintujen ruokinta taloyhtiössä aiheuttaa haittaa, niin ensisijaisesti tulee olla yhteydessä isännöitsijään.

Elintarvikejätteiden ja ruoantähteiden käyttö on kielletty luonnonvaraisten eläinten ruokinnassa, sillä ne houkuttelevat paikalle myös haittaeläimiä kuten rottia.

Jos luonnonvaraiset eläimet aiheuttavat asuinympäristössä viihtyvyys- tai terveyshaittaa, niin terveydensuojeluviranomainen voi kieltää niiden ruokinnan kokonaan.


Miten omenat hävitetään jätteenä?

Pilaantuneet omenat voi viedä Kymenlaakson Jäte Oy lajitteluasemille haravointijätteenä. Omenat saavat olla myös muumiotautisia tai muuten pilaantuneita. Kymenlaakson Jätteen jäteasemista omenoita ottaa vastaan Mäntyharjun jäteasema, Heinsuon jäteasema Kotkassa sekä Ahlmanintien ja Keltakankaan jäteasemat Kouvolassa.

Omenat voi käsitellä myös omatoimisesti ja kompostoida ne mullaksi omalla kiinteistöllä puutarhajätekompostorissa tai kotitalousjätteen kompostointiin tarkoitetussa lämpökompostorissa.


Kiinteistölläni on rottia, miten pitää toimia?

Paras keino torjua jyrsijöitä on varmistaa, ettei niille ole ravintoa tarjolla esimerkiksi lintujen ruokintapaikoilla tai avoimissa komposteissa. Tarkista myös jäteastioiden tiiveys. Lisäksi jyrsijät pitää yrittää hävittää loukkuja käyttämällä.

Jos ongelma on ehtinyt laajentua pahaksi, on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka tekee myrkytyksen.

Lisätietoja terveydensuojelusta:

Terveydensuojelu ja elintarvikevalvonta (Päijät-Sote.fi)

Hiirien torjuntaan käytettävä alfakloraloosi aiheuttaa myrkytyksia lemmikeille (PHHYKY.fi)


Mihin risut voi viedä?

Risujätteet voi viedä jäteasemalle. Noin ranteen paksuiset oksat kelpaavat haketukseen ja ne otetaan maksutta vastaan.


Voinko polttaa purkupuuta tai risuja omalla kiinteistölläni?

Risujätteet otetaan maksutta vastaan jäteasemalla tai ne voi kompostoida tai käyttää hyödyksi haketettuna.

Kymen jätelautakunnan jätehuoltomääräysten mukaan kiinteistön tulipesissä lämmityksen yhteydessä saa muun polttoaineen joukossa polttaa käsittelemätöntä puujätettä, kuivia risuja ja oksia sekä vähäisessä määrin kierrätykseen kelpaamatonta paperia ja kartonkia. Asemakaava-alueen ulkopuolella saa avopolttona polttaa käsittelemätöntä puutavaraa, kuivia risuja ja oksia, sekä maa- ja metsätaloudessa syntyviä myrkyttömiä ja polttokelpoisia jätteitä, kuten kuivia olkia ja hakkuutähteitä. Polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle tai ympäristölle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.

Katso ohje puutarhajätteen polttamiseen (pdf).


Löysin maastosta laittoman kaatopaikan. Mihin siitä ilmoitetaan?

Tee havainnosta kirjallinen selvitys ja lähetä se ympäristötoimistoon. Voit liittää selvitykseen myös valokuvia ja karttaotteen, josta käy ilmi kohteen tarkka sijainti.


Mihin voin viedä vaaralliset jätteet?

Kotitalouksien vaaralliset jätteet otetaan maksutta vastaan kaikilla jäteasemilla.


Millainen on järven vedenlaatu ja syvyys?

Tietoa Suomen järvistä kerätään kahteen tietokantaan.

Järviwiki on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Sieltä löytyvät perustiedot kaikista Suomen yli hehtaarin kokoisista järvistä ja valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa muun muassa havaintoja ja valokuvia. Syötä haluamasi järven nimi etusivun hakukenttään.

Ympäristöhallinnon avoin tieto on järjestelmä, jonka käyttäjäksi tulee rekisteröityä. Sinne on koottu tiedot kaikista Suomen järvistä ja niiden vedenlaatutiedoista. Näihin tietoihin hyväksytään vain ammattilaisen tekemät vesitutkimukset.

Jos näistä lähteistä ei löydy etsimääsi tietoa tai tarvitset apua tulosten tulkintaan, voit olla yhteydessä kunnan ympäristönsuojeluun.


Vedessä on levää?

Jos epäilet, että vedessä on sinilevää, älä käytä sitä löylyvetenä äläkä ruuan valmistukseen. Lue tarkemmat ohjeet levän tunnistamisesta ja riskeistä.


Ruskea massa tai harmahtava kalvo ojassa?

Poikkeavista havainnoista kannattaa ilmoittaa Iitin ympäristönsuojeluun sähköpostilla anniina.jantti@iitti.fi tai puh. 0405596498, vaikka ilmiöille löytyykin usein luonnollinen syy.

Esimerkiksi rautabakteeri saa ojassa aikaan pahan näköisen punaruskean massan pohjalle ja öljymäisen kalvon veden pintaan.


Öljyä vedessä?

Kaikki öljymäinen kalvo veden pinnalla ei välttämättä ole oikeasti öljyä. Jos öljyinen kalvo vedessä ei hajoa kepillä koskemalla ja haisee selvästi öljylle, soita hätänumeroon 112. Pelastuslaitos tekee öljyvahinkojen ensitorjuntaa. Hyvin pienistä havainnoista, jotka eivät leviä ojan veden mukana eteenpäin voit ilmoittaa vasta seuraavana arkipäivänä ympäristönsuojelutarkastajalle numeroon 0405596498.

Longinojan aktiivit ovat keränneet omalle internetsivulleen ohjeita, miten voi tunnistaa erilaisia poikkeavia päästöjä purossa tai ojassa poikkeavia päästöjä purossa tai ojassa. Huom! Longinoja sijaitsee pääkaupunkiseudulla, joten hätänumeroa lukuun ottamatta yhteystietoja ei voi käyttää Päijät-Hämeessä.


Haluaisin niittää tai ruopata rantaa. Mitä lupia tarvitaan?

Perusohje on, että aina jos mennään koneella vesistön puolelle, tarvitaan vähintään ilmoitus Hämeen ELY-keskukselle. Suuremmille ruoppauksille on haettava vesilain mukainen lupa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta. ELY-keskus arvioi ilmoituksen perusteella luvan tarpeen.

Lisätietoja ja lomakkeet ruoppausilmoituksen tekemiseen (Ympäristö.fi).


Haluaisin asentaa maalämpöjärjestelmän. Mitä pitää ottaa huomioon?

Jos aiot vaihtaa lämmitysjärjestelmän, ole ensin yhteydessä rakennusvalvontaan, sillä muutokselle tarvitaan yleensä rakennuslupa. Maalämpöjärjestelmän sijoittamiselle on tiettyjä etäisyysvaatimuksia, joiden tulee täyttyä. 

Iitissä maalämmön rakentamisen vaatimukset löytyvät rakennusjärjestyksestä. Vedenottamon suojavyöhykkeillä maalämmön rakentaminen on kielletty pohjaveden suojelemiseksi. Jos vedenottamolle ei ole määritelty suojavyöhykettä, kielto on voimassa vedenottamon tutkitulla valuma-alueella.

Jos suunnittelet maalämpöä ja kiinteistösi sijaitsee pohjavesialueella, ota yhteyttä ympäristönsuojeluun. Pohjavesialueelle porattava maalämpökaivo saattaa vaatia vesilain mukaisen luvan aluehallintovirastolta.


Mistä tiedän, sijaitseeko kiinteistöni pohjavesialueella?

Ajantasainen karttatieto pohjavesialueista löytyy Iitin kunnan karttapalvelusta.

Pohjavesialueiden rajat saa näkyviin avaamalla Aineistot – Ympäristökeskuksen aineistot – Pohjavesialueet.

Kiinteistöjen rajat saa näkyviin avaamalla Aineistot – Kiinteistöt – Kiinteistörajat.


Kuka määrittelee, milloin talo on asuinkelvoton?

Talon asuinkelpoisuus vaikuttaa mm. jätehuollon maksuihin. Vaikka talo olisi ollut pitkäänkin asumaton, se ei välttämättä ole asuinkelvoton. Terveydensuojeluviranomaisen määräämä käyttökielto / asumiskielto on asuinkelvottomuuden peruste (esimerkiksi hometalot). Tarvittaessa rakennuksen asuinkelpoisuuden voi arvioida myös kuntotarkastuksiin erikoistunut yritys tai rakennusvalvonta.

Talon määritteleminen asuinkelvottomaksi ei vapauta kiinteistöverosta, vaan kiinteistöveroa maksetaan, kunnes rakennus on purettu.


Olen havainnut jättiputkia. Miten tunnistan vieraslajin?

Paljon lisätietoa vieraslajeista ja niiden hävittämisestä on saatavana Vieraslajiportaalissa.