Varhaiskasvatuksen aloittaminen

Varhaiskasvatuksen aloittaminen on tärkeä askel sekä lapselle että perheelle. Ennen hoidon aloitusta huoltajien on hyvä tutustua varhaiskasvatuksen käytäntöihin. Huoltajilla ja lapsella on myös mahdollisuus tutustua lapsen varhaiskasvatusryhmään ja päiväkotiin.

Valmiina varhaiskasvatukseen

Iitissä kasvun ja oppisen polku alkaa luontoon, liikuntaan ja kestävään kehitykseen painottuvista päiväkodeista. Varhaiskasvatus on lasten oppimista, kasvua ja hyvinvointia tukevaa toimintaa, jossa yhdistyvät leikki, oppiminen ja hoiva. Varhaiskasvatus on suunniteltu siten, että pedagogiikka on keskiössä. Jokaiselle lapselle laaditaan henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma yhdessä huoltajien kanssa.

Ensiaskeleet varhaiskasvatuksessa voivat olla jännittäviä koko perheelle. Huoltajien kannattaa kysyä asioista mahdollisimman paljon. Päiväkodin johtajat ja ryhmän henkilöstö vastaavat mielellään varhaiskasvatukseen liittyviin asioihin.

Varhaiskasvatus on täynnä mahdollisuuksia lapsen sosiaalisten taitojen ja  vuorovaikutustaitojen kehittymiselle. Varhaiskasvatuksessa lapsi kasvaa nauttien oppimisen ilosta.

Varhaiskasvatuksen henkilöstö on vaitiolovelvollinen kaikissa lasta ja perhettä koskevissa asioissa.

Hyvä tietää ennen varhaiskasvatuksen aloitusta

  • Varhaiskasvatuspaikan hakeminen ja palvelupäätös

    Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea ympäri vuoden. Huoltajien tulee hakea varhaiskasvatuspaikkaa lapselle viimeistään neljä kuukautta ennen varhaiskasvatuksen aloittamista. Varhaiskasvatuspaikkaa haetaan ensisijaisesti sähköisesti. Paperisia varhaiskasvatuspaikan hakulomakkeita saatavilla myös kunnan asiakaspalvelupiste Iitti-pisteestä. Kun olet tehnyt lapsellesi varhaiskasvatushakemuksen, lataa esim. puhelimeen Edlevo-sovellus.

    Lue lisää  varhaiskasvatuspaikan hakemisesta

    Saat lasta koskevat palvelupäätökset ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksupäätöksen suoraan Edlevo-sovellukseen. Myös hoitoajat ilmoitetaan tällä sovelluksella.

    Lue lisää hoitoaikojen ilmoittamisesta

  • Ryhmään tutustuminen ennen hoidon alkua

    Ennen hoidon alkua on lapsen ja huoltajien mahdollista käydä tutustumassa lapsen varhaiskasvatusryhmään. Huoltajat saavat sähköisen palvelupäätöksen, josta käy ilmi yksikkö ja ryhmä, jossa lapsi aloittaa varhaiskasvatuksen. Huoltajat soittavat itse palvelupäätöksen tietojen mukaisesti ryhmään ja sopivat tutustumiskäynnit tarpeen mukaisesti suoraan ryhmän henkilöstön kanssa.

    Vanhemmille annetaan tutustumiskäynnin yhteydessä lomake, jossa kysytään esitietoja lapsesta. Vanhemmat palauttavat lomakkeen täytettynä ryhmään hoidon alkaessa.

    Mikäli lapsi jää ennen varhaiskasvatuksen varsinaista aloittamista tutustumaan ryhmään ilman huoltajaa, siitä peritään hoitoajan mukainen maksu tai tilapäisen hoidon maksu. Jokaiselle lapselle laaditaan  henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma yhdessä huoltajien kanssa.

  • Varhaiskasvatuksessa tarjottavat ateriat

    Päiväkotiruokailun tavoitteena on tarjota lapselle tasapainoinen ja monipuolinen ateria, joka antaa virtaa ja rytmiä päivän leikkeihin. Positiivinen ruokapuhe ja aikuisten esimerkki kannustaa lapsia maistamaan vähitellen uusiakin makuja. Päiväkodeissa myös yhdessä leivotaan teemapäivien mukaisesti.

    Hoitopäivään kuuluvat hoitoajan mukaiset ateriat.

    • Aamupala n. klo 7.30–8,
    • Lounas n. klo 11–12,
    • Välipala noin klo 14.

    Päivällinen ja iltapala tarjotaan, jos lapsen hoitoajat ovat klo 17.30 jälkeen. Vuorohoidossa olevat lapset saavat ateriat hoitoaikojen mukaisesti. Tarkemmat ruokailuajat ovat saatavilla hoitopaikasta.

    Lapsen ja perheen on hyvä ennen varhaiskasvatuksen alkua harjoitella päivärytmiä, jotta aloittaminen varhaiskasvatuksessa sujuisi mahdollisimman hyvin.

    Iitin kunnan päiväkotien ja koulujen ruokalistat julkaistaan JAMIX MENU-sovelluksessa. Sovelluksen saat ladattua Play-kaupasta hakusanalla: Iitin kunta.

    Lue lisää päiväkoti- ja kouluruokailusta

     

  • Lapsen vaatetus päiväkodissa

    Varhaiskasvatus sisältää monenlaista toimintaa sisällä ja ulkona. Lapsen vaatetuksen tulee olla sellainen, joka mahdollistaa mukavan vapaan liikkumisen ja leikkimisen. Vaatetuksen tulee kestää myös likaantumista ja kulumista.

    Pakkaa mukaan hoitokassiin:

    • sisävaatteet ja sisätossut tai vastaavat.
    • vaihtovaatekerta, myös alusvaatteet. Vaatteita voi olla reilusti.
    • ulkoiluvaatteet, päähineet, jalkineet ja sadevaatteet, koska joka päivä ulkoillaan.
    • vaipat tarpeen mukaan ja paketti paperinenäliinoja sekä kesäaikaan aurinkosuojavoide.
    • ksylitolipastillit.

    Huoltajat huolehtivat lapsensa naulakkopaikan/-lokeron järjestyksestä ja sisällöstä. Lapsen vaatteet, jalkineet ja varusteet tulee merkitä lapsen nimellä, ettei tule sekaannuksia.

  • Varhaiskasvatuksen laajuus ja asiakasmaksu

    Varhaiskasvatuksen asiakasmaksu on porrastettu hoitoajan mukaan neljään ryhmään seuraavasti:

    • 35 h /viikko tai enemmän: 100 %,
    • 21–34 h /viikko: 80 %,
    • 16–20 h /viikko: 60 %,
    • Max. 15 h /viikko: 40 %.

    Mikäli varhaiskasvatus on myönnetty lapselle kuntouttavana toimintana, 5 tuntia päivässä ylittävältä osalta peritään osa-aikaisen varhaiskasvatuksen maksu hoidon laajuuden mukaisesti.

    Lue lisää varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista

  • Lapsen poissaolot

    Jos lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta sairauden vuoksi vähintään 10 päivää kalenterikuukauden aikana, asiakasmaksusta peritään puolet. Jos sairaudesta johtuva poissaolo kestää koko kalenterikuukauden (lääkärintodistus), maksua ei peritä lainkaan.  Jos lapsi on muusta syystä poissa hoidosta koko kalenterikuukauden, maksuna peritään puolet asiakasmaksusta, muutoin peritään aina täysi kuukausimaksu.    

    Hoitopaikan voi sanoa myös irti määräaikaisesti.

  • Varda-tietovarannon käyttö kunnallisessa varhaiskasvatuksessa

    Kansalliseen varhaiskasvatuksen tietovarantoon, Vardaan, on tallennettu kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevien lasten ja huoltajien sekä toimipaikkojen ja henkilöstön tietoja vuodesta 2019 lähtien. Varda-tietovarannon pohjalta muun muassa edistetään varhaiskasvatuksen kehittämistä ja päätöksentekoa, tilastoidaan ja tutkitaan varhaiskasvatusta sekä hoidetaan viranomaistehtäviä.

    Varhaiskasvatuksen tietovarannon ylläpidosta vastaa Opetushallitus. Huoltajat voivat katsella Vardaan tallennettujen lastensa tietoja Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa.

Yhteyshenkilöt

Salme Saari
Varhaiskasvatuspäällikkö

Yhteyshenkilöt

Erika Räikkönen
Päiväkodin johtaja, Pikku-Vieteri
Päivi Taiminen
Päiväkodin johtaja, Peltohiiri ja Nuppula

Jaa sivu eteenpäin