Päijät-Soten alueen koronayhteistyöryhmä suosittaa julkisten tilojen sulkupäätöksen jatkamista kahdella viikolla

05.01.2022 14:17

Kategoria: Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut

Päijät-Soten alueen edelleen vaikeutuva koronatilanne edellyttää aiempien rajoitusten jatkamista. Koronayhteistyöryhmä esittää julkisiin tiloihin liittyvän sulkupäätöksen jatkamista kahdella viikolla. Yleisötilaisuuksien rajoitus on jo nyt voimassa 26. tammikuuta asti. Rajoitusten ja suositusten tarkoitus on hidastaa omikronmuunnoksen etenemistä siten, että terveydenhuollon kantokyky riittää sairastuneiden potilaiden hoitoon.

Alueellamme voi järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä sisällä ja enintään 50 henkilöä ulkona. Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti koronapassia ei voi tällä hetkellä käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Yksityistilaisuudet suositellaan pitämään enintään 10 hengen tilaisuuksina.

Aluehallintoviraston päätöksen mukaan Päijät-Soten alueella suljettiin mm. harrastus- ja virkistystiloja 12.1.2022 asti. Yhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle päätöksen jatkamista kahdella viikolla eli 26.1.2022 saakka. Päätös ei koskisi lasten ja nuorten, eli vuonna 2003 tai sen jälkeen syntyneiden harrastustoimintaa, eikä lakisääteisiä palveluita. Yhteistyöryhmä suosittaa aiemman ikärajan korottamista yhdellä vuodella.

Alueella on voimassa auki jääviä asiakas- ja yleisötiloja koskeva määräys, joka velvoittaa esimerkiksi kauppojen, kirjastojen ja museoiden tilojen käytöstä vastaavat toimijat vähentämään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä erilaisilla järjestelyillä. Määräys tilojen käytöstä koskee myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Omikron on valtamuunnos myös Päijät-Soten alueella. Viimeisen kolmen viikon aikana tehdyt seitsemän sekvensointia olivat kaikki omikronmuunnosta. Tämä selittää tartuntamäärien erittäin vahvaa nousua. Myös sairaalakuormitus on jatkunut korkeana etenkin tehohoidon osalta. Lähiviikkoina sairaalahoidon tarve voi selvästi kasvaa entisestään. Tartunnanjäljitys keskittyy sote-alaan liittyvien tartuntaketjujen selvittämiseen. Koska virus on nyt levinnyt laajalti väestössä, on kaikissa lähikontakteissa tartuntariski. Riski on olemassa myös aikaisemmin pienen riskin tilanteiksi arvioiduissa tapaamisissa.

Koronayhteistyöryhmä seuraa epidemiatilanteen kehittymistä tiiviisti ja kokoontuu seuraavan kerran 12. tammikuuta arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä.

Lisätietoja:

https://paijat-sote.fi/

kuvituskuva.