Lomavinkit hiihtolomaan Iitissä

24.02.2023 14:59

Kategoria: Vapaa-aika Liikunta ja ulkoilu

Hiihtolomaa vietetään Iitissä viikolla 9, 27.2.–5.3.2023 välisenä aikana.

Ota hiihtolomalla kaikki ilo irti talvisesta luonnosta, laduista ja tapahtumista. Hiihtolomalla on aikaa nauttia pakkashangista ja raikkaasta ulkoilmasta yksin, yhdessä tai koko perheen voimin.

Hiihtoladut

Hohtava hanki ja hyvin ylläpidetyt ladut kutsuvat lomalaisia hiihtämään. Hiihtoreittejä ja latuverkostoa löytyy hiihtämistä opetteleville sekä kokeneemmillekin hiihtäjille.

Latukartta:

Ennen hiihtämään lähtemistä voit tarkistaa latujen kunnossapitotilanteet sekä taukopaikkojen sijainnit latukartasta: https://www.infogis.fi/iitti/
Latukoneen paikannin on tällä hetkellä huollossa, mutta latuja ajetaan normaalisti ja hyvin ylläpidetyille laduille pääsee pitkin lomaviikkoa.

Valaistut ladut

Ravilinnan vapaa-aikakeskuksen pihapiiriin tehty perinteinen latu sopii hiihtämistä opettaville sekä koko perheen keskeiseen hiihtoretkeen. Myös valaistun latureitistön lähtöpiste sijaitsee Ravilinnan vapaa-aikakeskuksella. Reitti on pisimmillään noin 10 kilometriä, ja kulkee Ravilinnasta Hiihtomajan kautta Pukkikankaan laavulle ja takaisin Ravilinnaan. Reitin varrella kulkee myös lyhyempi 2,5 km pituinen valaistu rengaslenkki, sekä 3 km ja 5 km kilpaladut.

Maakunnalliset latureitit

E 6-E10 yhdysreitti alkaa Lahdesta, ja on viitoitettu Nastolan kautta Kausalaan sekä edelleen Kausalan (Ravilinna) ja Kausalan hiihtomajan kautta Anhavan hiihtomajalle. Anhavasta on yhteys Kuusankoskelle ja edelleen Valkealan Reittiä on Iitin alueella n. 25 km. Yhdysreittiä on kunnostettu syksyllä. Sitä levennetty ja siltoja kunnostettu ja levennetty. Reitin kunnostus- ja levennystöiden ansiosta myös yhdysreitin Iitin osuus on ylläpidettävissä latukoneella.

Kausala – Anhava – Kuusankoski-reitin edestakainen pituus on noin 40 km. Reitti mahdollistaa sekä perinteisen että luisteluhiihdon.  Reitin varrelta löytyy useampi taukopaikka laavuineen, sekä Anhavan hiihtomaja sekä laavu.

Luistelemaan

Ulkojää on jäädytetty viimevuotiseen tapaan jäähallin kupeeseen tenniskentälle. Luistimet jalkaan ja nauttimaan pikku pakkasista pipolätkän merkeissä.

Myös Iitin jäähallin yleisövuoroilla pääsee luistelemaan mailattomilla ja mailallisilla yleisövuoroilla. Mailattomat yleisövuorot lauantaina klo 9–10 sekä sunnuntaina klo 11–12, mailalliset yleisövuorot lauantaina klo 10–11 sekä sunnuntaina klo 12–13.

Laskiaisrieha, Temppumaanantai sekä muut tapahtumat ulkona ja sisällä

Temppumaanantai starttaa koululaisten hiihtolomaviikon riemukkain mielin. Temppumaanantai järjestetään Ravilinnan liikuntahallissa 27.2.2023. Liikuntahallissa temppurata perheen pienimmille (huoltaja mukaan) sekä alakoululaisille (paikalla kaksi ohjaajaa valvomassa).

Koko perheen laskiaisrieha Hiihtomajalla 1.3.2023 klo 15.30–19. Tapahtumassa mäenlaskua, makkaraa ja mehua kunnan tarjoamana sekä mahdollisuus paistaa omia eväitä.

Kalevalan päivän viettoon voi osallistua lämpimissä sisätiloissa 28.2.2023 Iitin kirjaston Kirmo-salissa. Kirmo-salissa A.J. Sjögrenin seuran kahvitarjoilu ja Kalevalan lausuntaa klo 13–14. Kalevalan päivän koko ohjelman löydät tapahtumakalenterista >>

Nuorille suunnatut lautapeli-illat keskiviikkoisin Iitin kirjastolla klo 17–19. Lautapeli-illat sijoittuvat kirjaston omatoimiaikoihin ja sisään pääsee omalla kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Perhekahvila järjestetään kirjaston satuhuoneessa hiihtolomaviikon sunnuntaina klo 9-10:30. Perhekahvilassa luvassa vapaata seurustelua, ja tarjolla on kahvia, teetä ja mehua – hyvän seuran lisäksi.

Retkeilemään

Lomalla on hyvä hetki retkeillä, pakata eväät reppuun ja suunnata eväsretkelle luonnon helmaan.

Kalmusaari on koko perheelle sopiva helppo retkeilyreitti. Saareen ja tulentekopaikalle pääset helposti polkua ja pitkospuusiltaa pitkin, ja auton saa jätettyä kätevästi Pohjanmäen venerannan parkkipaikalle (Pohjanmäen tie 52). Reitti on helppokulkuinen, mutta pitkospuiden kohdalla sulanut lumi voi tehdä pitkospuusillasta paikoitellen liukkaan.

Hiidenvuoren jylhät ja lumiset maisemat huokuvat talven taikaa, ja huipulla on kahvihetken puitteet kohdillaan. Hiidenvuoren huippu kohoaa yli 60 metrin korkeuteen Kymijoen pinnasta halliten maisemaa ja vuoren päälle vie puiset portaat. Hiidenvuoren juurella vierasvenelaiturin vieressä on kunnan ylläpitämä tulipaikka, jossa polttopuita.

Radansuun luontopolku on noin kahdeksan kilometrin pituinen, pääosin helppokulkuinen ja vaihteleva maastoinen retkeilyreitti. Retkeilyreitillä ei virallista talvikunnossapitoa, mutta reitti on aktiivisessa käytössä ja lumeen painunutta polkua pitkin reitti on hyvin kuljettavissa. Luontopolulle on kaksi lähtöpistettä Pohjanmäen venerannassa (Pohjanmäentie 52, Radansuu) sekä Urajärven uimarannalla (Uimarintie 7, Radansuu). Pohjanmäen venerannasta on helppo pääsy Kalmusaaren laavulle, Urajärven uimarannalta puolestaan voi eväshetkelle piipahtaa Lemmenkallion maisemapaikalle.

kuvituskuva.