Retkeillään reilusti!

06.05.2020 13:45

Kategoria: Vapaa-aika Asuminen ja ympäristö Liikunta ja ulkoilu

Kevät on kauneimmillaan ja monet ovatkin löytäneet tiensä Iitin ihanille retkireiteille ja metsiin.

Muistetaanhan kaikki noudattaa yhteisiä ohjeita, niin retkeily on kaikille nautinnollista.

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily - kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle.

 1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
 2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
 3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
 4. Tee tulet virallisille tulentekopaikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
 5. Älä roskaa.

Retkietiketti

 • Kunnioita luontoa
 • Pidä lemmikit kytkettynä. 
 • Tarkkaile eläimiä ja niiden poikasia riittävän kaukaa.Esimerkiksi saimaannorppa, samoin kuin muut eläimet, kaipaavat pesimärauhaa ja omaa tilaa muinakin aikoina.
 • Ota huomioon myös kasvit. Kasvien tallautuminen valokuvatessa on ongelma monissa paikoissa. Suojelualueilla ei saa poimia kasveja. Suurimmassa osassa Metsähallituksen hallinnoimia alueita marjastus ja sienestys on sallittua, mutta joillakin suojelualueilla voi olla rajoituksia. Luonnonpuistoissa marjastus ja sienestys ovat aina kiellettyjä, ja kansallispuistojen järjestyssäännöissä voi olla rajoituksia.
 • Ole vastuullinen luonnosta sosiaalisen median kanavissa ja verkossa. Varmista, että jakamasi GPS-jäljet ja sosiaalisen median sisällöt noudattavat suojelualueen sääntöjä.
 • Droonien ja muiden pienlentolaitteiden lennättäminen
 • Kivikasojen tekeminen vahingoittaa luontoa ja kulttuuria.Esimerkiksi Lapin tuntureilla matkailijoiden kasaamat kivet vahingoittavat tunturien luonnollisia, roudan tekemiä kuviomaita ja muuttavat luonnonmaisemaa. Samoin muinaisjäännökset ovat uhattuina.


Lisätietoa luonnon kunnioittamisesta.

Lähde: https://www.luontoon.fi/retkietiketti

luonto