Päijät-Sote: Alueen koronayhteistyöryhmä: Epidemiatilanne on heikentynyt selvästi – yleisö- ja yksityistilaisuuksiin henkilörajoja

25.11.2021 16:23

Kategoria: Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut

Epidemiatilanne on huonontunut Päijät-Soten alueella selvästi tällä viikolla. Maanantaista lähtien peräti 14 potilasta on joutunut sairaalaan koronan vuoksi. Sairaalassa on yhteensä 19 koronapotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Viime päivien tartuntamäärät ovat olleet korkeammat kuin koskaan epidemian aikana. Tartuntojen korkea määrä ennakoi yhä kasvavaa sairaalahoidon tarvetta. 

Koronan aiheuttama terveydenhuollon kuormitus on vähentänyt leikkausmääriä ja polikliinistä toimintaa. Koronajäljitykseen on siirretty enemmän työntekijöitä, ja jäljitysviivettä on saatu hieman lyhennettyä keskimäärin kolmeen vuorokauteen. Jäljityksessä painotetaan korkeamman riskin tartuntoja, joten matalan riskin tartunnoissa viive voi olla pidempi. 

Eilen Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki päätöksen rajoittaa sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia, joissa on seisomakatsomo. Vastaavasti aluehallintovirasto rajoitti yhteislaulutilaisuuksia siten, että niihin voi osallistua enintään 20 henkilöä. Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia määräykset eivät koske. 

Vaikeutuneen tilanteen vuoksi koronayhteistyöryhmä piti tänään ylimääräisen kokouksen. Ryhmä esittää aluehallintovirastolle sisätiloissa olevien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten rajoittamista 20 henkilöön. Vastaavasti koronayhteistyöryhmä suosittelee rajoittamaan yksityistilaisuudet 20 henkilöön. Koronapassia käyttäviä tilaisuuksia määräys ja suositus eivät rajoittaisi. 

Alueellamme ovat voimassa valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset. Ravintolat voivat välttää rajoituksia edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia. Etätyön mahdollisuutta suositellaan vahvasti työpaikoille työtehtävissä, joissa se on mahdollista. 

Yhtymän alueella on edelleen voimassa laaja maskisuositus julkisissa sisätiloissa. Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille henkilöille ulkotiloissa tilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia, liikkumista vaikeuttavia ruuhkia. 

Etenkin kahdesti rokotetut lieviin hengitystieoireisiin sairastuneet henkilöt voivat käyttää oman harkintansa mukaan kotona itse tehtävää pikatestiä ennen terveydenhuollossa tehtävään PCR-testiin hakeutumista. 

Koronayhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 29.11. arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä. 

Lisätietoja: 
johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen, p. 050 910 5150  
infektioylilääkäri, Ville Lehtinen, p. 044 719 5455 

Päijät-Sote kokoaa hyvinvointiyhtymän järjestämät erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut yhden nimen alle. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.paijat-sote.fi

kuvituskuvana Päijät-Soten logo.