Maatilat mukaan Ilmastokumppaneiksi

22.04.2022 08:33

Kategoria: Asuminen ja ympäristö

Ilmastotoimet ovat entistä tärkeämpiä maatiloilla ilmastonmuutokseen varautumisen ja kestävän ruokajärjestelmän kannalta. Monet tilat tekevät erilaisia toimia ilmaston hyväksi, kuten uudistavaa viljelyä, energiatehokkuustoimia ja uusiutuvan energian hyödyntämistä. Tehdyt toimet eivät välttämättä näy tai niiden osoittaminen voi olla haastavaa.

Yrityksille ja yhdistyksille suunnattua Ilmastokumppanuutta on lähdetty pilotoimaan maatiloille ja mukaan toivotaan päijäthämäläisiä tiloja. Ensimmäisten Ilmastokumppaneiden joukoissa ovat Nikkarin Maatila Hämeenkoskelta ja Kyöstilän tila Orimattilasta.

Maatilat määrittelevät itse omat ilmastotoimensa alkukartoituksena toimivan hiilikartoitustyövälineen avulla ja solmivat Ilmastokumppanuussitoumuksen oman kuntansa kanssa. Sitoumuksen jälkeen yritykset saavat käyttöönsä ”Teemme ilmastotyötä” tunnuksen. Ilmastokumppanuusverkostossa tarjotaan tietoa, tapahtumia ja vertaistukea. Tavoitteena on saada kaikista Päijät-Hämeen kunnista maatiloja liittymään Ilmastokumppanuuteen. Mukana maatilojen ilmastokumppanuustyössä ovat Päijät-Hämeen liitto, MTK Häme ja ProAgria Etelä-Suomi.

Lahden kaupungin Ilmastokumppanuus-mallia lähdettiin laajentamaan koko Päijät-Hämeeseen syyskuun 2021 alussa kaikkien kuntien ja Päijät-Hämeen liiton toimesta ja nyt keväällä 2022 Ilmastokumppanuus laajenee maatiloille. Ilmastokumppanuus sopii erilaisille organisaatioille, se on maksuton ja vapaaehtoinen sekä tarjoaa tukea toimijoille, jotka haluavat kehittää ympäristövastuullisuuttaan ja saada näkyvyyttä teoille.

Päijät-Hämeen liiton ja kuntien yhteisessä Ilmastokumppanuus – Kunnat ja yritykset -hankkeessa kannustamme pk-yrityksiä ilmastotoimiin ja sitoutumaan ilmastokumppanuuteen. Hanke saa rahoituksen Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta. Ilmastokumppanuus -hanketta tehdään yhteistyössä EU:n Life-ohjelman rahoittaman Canemure-hankkeen kanssa.

Lisätietoja:

Maatilat mukaan Ilmastokumppaneiksi

Maatilojen kumppanuus

Johanna Snell, Päijät-Hämeen liitto, p. 044 077 3637, johanna.snell(a)paijat-hame.fi
Saara Kukkonen, Nikkarin Maatila, p. 040 842 4419, saara.kukkonen(a)nikkarinmaatila.fi
Outi Kyöstilä, Kyöstilän tila, p. 044 548 2260, outi(a)kyostilantila.fi
Päivi Rönni, MTK Häme, p. 040 563 4074, paivi.ronni(a)mtk.fi

kuvituskuva.