Iitin Tiltu

Jo yli sata vuotta Hiski Salomaan Iitin Tiltu on tehnyt Suomen kansalle Iittiä tunnetuksi. Kesällä 1999 Harrastajateatteri toteutti kantaesityksenä Laila Sepän kirjoittaman ja Jouni Sjöblomin säveltämän Iitin Tiltu -näytelmän, jonka juoniaines vapaasti seurailee Tiltu -polkan sanoitusta.

Perimätiedon mukaan Iitissä on eri aikoina ollut ainakin kolme komeaa, hyväryhtistä ja vilkasveristä, monilla markkinoillakin tuttua, iloluontoista naista, joihin laulun teksti sopii. Ensimmäisen Tiltun kerrotaan vaikuttaneen Iitissä 1860-luvun lopulla, kun Pietarin rataa rakennettiin.

Nykyiset Tiltumme ovat tekeviä ja osaavia, Iitin rajojen ulkopuolellakin tunnettuja ja edustavia iittiläisiä naisia. Kunnan PR -tehtäviin kaksivuotiskaudeksi valitun Iitin Tiltun nimeäminen on siirtynyt nuorkauppakamarilta Iitin kunnan ja Iitin Yrittäjien yhteiseksi tehtäväksi.

Vuodesta 1986 lähtien Tiltun arvonimen ovat saaneet, FM, lehtori Marja Pullinen, emäntä Hely Yrjölä, emäntä Kaisa Pesälä, LL Riitta Lehtinen, tekstiilitaiteija Riitta Liski, emäntä Hannele Hynni-Pirinen, SKY-kosmetologi Sinikka Heinonen, lehtori, KM Seija Lintukangas, agronomi, maanviljelijä Merja Pethman, pitopalveluyrittäjä Annikki Ruokonen, yrittäjä Eila Eerola, FM Kris-Tiina Valolahti, maanviljelijä ja toimittaja Anna-Leena Ilmarinen, sekä liikunta- ja hyvinvointivalmentaja, yrittäjä Tiina Kyrkkö, näyttelijä / tuottaja Olga Temonen ja Maria Lairila, terveystarkastaja Päivi Matilainen.

Uudeksi Iitin Tiltuksi vuosille 2021-2022 on valittu Iina Helander.


18. Iitin Iina Helanderilla on vankka yhdistys- ja yrittäjätausta. Hänelle on muun muassa myönnetty Iitin kulttuuripalkinto vuonna 2014.