Hyvinvointialueen muutokset kootusti

10.01.2023 10:25

Kategoria: Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut 1.1.2023 alkaen. Vuodenvaihteessa vastuu kyseisten palvelujen järjestämisestä siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Muutoksen myötä Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen liittyvät nykyiset Päijät-Hämeen pelastuslaitos ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Myös opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit siirtyvät hyvinvointialueen työntekijöiksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen kuuluvat: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen yhteiset verkkosivut löydät  osoitteesta: www.paijatha.fi.

Keskeisiä muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksessa:

  • Vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.
  • Päätökset hyvinvointialueilla tekee suorilla vaaleilla valittu aluevaltuusto.
  • Rahoitus tulee pääosin valtiolta.

Hyvinvointialueen tehtäviin lukeutuvat perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten palvelut, ikääntyneiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä pelastustoimi.

Linkit sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sivuille löydät kootusti Iitin kunnan verkkosivuilta valikosta Terveys ja hyvinvointi.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveyspalvelut: https://paijat-sote.fi/

Hartolan, Iitin, Kärkölän ja Lahden sote-keskusten asiakkaita palvelevat suorat numerot:
https://harjunterveys.fi/tiedotteet/paijat-sote-hartolan-iitin-karkolan-ja-lahden-sote-keskusten-asiakkaita-palvelevat-suorat-numerot

Iitin sote-keskuksen asiakkaiden käytössä on digiklinikka, jonka kautta hoitoon pääsee nopeasti ilman ajanvarausta. Lisätietoja asioinnista ja digiklinikasta Iitin sote-keskusta koskevalla sivustolla: https://paijat-sote.fi/sote-keskukset/iitin-sote-keskus/

Sote-keskukset: https://paijat-sote.fi/sote-keskukset/

Kiireellisten terveysongelmien päivystysavun numero: 116117. Hätätilanteissa oikea numero on yleinen hätänumero 112.

Sosiaalipäivystys: Sosiaalipäivystys turvaa ympärivuorokautisen sosiaalihuollon kiireellisen ja välttämättömän avun. Akuutti24:n sosiaalipäivystäjät ovat tavoitettavissa päivittäin klo 8–16 numerossa 044 482 8201. Muina aikoina sosiaalipäivystykseen saa yhteyden hätänumeron 112 kautta.

Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta palvelee sekä lapsiperheitä, työikäisiä että vammaisia henkilöitä arkisin kello 9–15 numerossa 03 819 4850.

Ikääntyneiden asiakasohjaus palvelee numerossa 044 482 5050 arkisin klo 9–15 (ke klo 9–16). 

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen vaihteen numero on 03 819 11.

Pelastuslaitos

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sähköpostiosoitteet ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@paijatha.fi.

Tietoa paloturvallisuuteen liittyvistä asioista saat pelastuslaitoksen asiakaspalvelusta 03 877 3112.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen verkkosivut toimivat jatkossakin osoitteessa www.phpela.fi.

Opiskeluhuolto

Hyvinvointialueelle kootaan samaan yksikköön sekä opiskeluhuollon terveydenhoitajat, kuraattorit että psykologit. Muutoksesta huolimatta ammattilaisten työ kouluilla ja oppilaitoksissa jatkuu entiseen tapaan.

Iitin koulukuraattorit tavoittaa jatkossa seuraavista sähköpostiosoitteista:

tanjamaarit.jarvinen@paijatha.fi

maiju.leskinen@paijatha.fi

Oppilashuollon palvelut: https://paijat-sote.fi/opiskeluhuollon-palvelut/

 

Ympäristöterveys ja eläinlääkäri

Hyvinvointialueen muutoksien yhteydessä aikaisemmin Päijät-Soten yhtenä toimialana ollut ympäristöterveyskeskus ei siirtynyt hyvinvointialueelle, vaan jatkossa Päijät-Hämeen kuntien tekemän sopimuksen myötä Hollolan kunta toimii vuoden 2023 alusta lähtien vastuukuntana Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Padasjoen ja Sysmän kuntien sekä Heinolan ja Orimattilan kaupunkien alueella. Yksikkö toimii nimellä Päijät-Hämeen ympäristöterveys.

Ympäristöterveyden ja eläinlääkärin yhteystiedot löytyvät jatkossa osoitteesta: www.hollola.fi/ymparistoterveys-ja-elainlaakari