Hiihtokauteen 2022–2023 valmistautuminen on alkanut
Kategoria: Liikunta ja ulkoilu
Maa on muuttunut valkoiseksi ja innokkaimmat ovat jo etsineet sukset varastoista odottamaan sitä hetkeä, kun ladut avautuvat. Naapurikunnissa säilötystä lumesta tehdyillä laduilla on jo päässyt jokusen viikon etsimään hiihtokuntoa ja muuten odotellaan kunnon lumisateita. Muutama sana latujen ajosta siis jo ennakkoon, jotta niin latukuskit kuin myös hiihtäjät pääsevät aikanaan hyvillä mielin laduille tänäkin talvena.
Kesän ja syksyn aikana ylimaakunnallinen reitti Kausalasta Nastolaan on kunnostettu latukoneella hoidettavaan kuntoon. Vaikeita tai jopa vaarallisiksi koettuja kohtia on korjattu ja joissakin paikoissa linjausta on muutettu maastollisesti tai maanomistajien toiveitten takia parempaan kohtaan. On hyvä kuitenkin tiedostaa, ettei ylimaakunnallinen reitti ole kunnostuksenkaan jälkeen pohjaltaan valaistun 10-lenkin tasoinen.
Tiivistettyä lunta tarvitaan vähintään 10 cm latu-urien tekoon
Siinä vaiheessa, kun pehmeää lunta on kertynyt vajaat 10 cm, voidaan tasapohjaisia valaistuja latupohjia ryhtyä tamppaamaan moottorikelkka/jyräyhdistelmällä. Latu-urat voidaan tehdä vasta, kun tiiviiksi tampattua lunta on kertynyt vähintään 10 cm. Latu-urien tamppaus on aloitettu osalla reittejä 7.12.2022.
Samoilla toimenpiteillä ryhdytään valmistelemaan muitakin latuja, mutta lunta on oltava huomattavasti enemmän epätasaisempien latupohjien vuoksi (lumen koostumuksesta riippuen noin 20–30 cm). Esimerkiksi ylimaakunnallisella reitillä Nastolan suuntaan latu-uria varten tampattua lunta on oltava noin 15 cm kunnollisia latuja varten.
Latukone voidaan ottaa käyttöön vasta, kun lunta on kertynyt riittävästi latupohjille eli koneen telat eivät enää pureudu maahan ja sekoita maa-aineksia lumen sekaan. Riittävä lumi estää myös latukoneen telavaurioita. Latukone hoitaa kerralla noin 3,5 metrin leveydeltä latupohjaa, joten samalla ajolla saadaan tehtyä perinteisen hiihdon latu-ura sekä vapaan tyylin väylä. Latu-ura tehdään pääsääntöisesti oikeaan laitaan väylää ja 10-lenkin tasaisemmalla puolella molempiin laitoihin.
Lumitilanne vaihtelee reiteillä
Iitin kunnan reitit kulkevat Salpauselän harjun sivussa ja tiedämme kokemuksesta, että lumiolosuhteet vaihtelevat paikoittain. Kotipihalla ja varsinkin Lahdessa tai Kouvolassa lumen määrä voi olla erilainen kuin reiteillä metsän keskellä. Malttia siis lumipalautteeseen. Mittatikku löytyy latukuskinkin taskusta!
Latujen hoitojärjestys
Iitin vapaa-aikapalvelujen hoidossa olevat ladut, niiden pituudet ja talviaikainen hoitojärjestys:
1. Ravilinna-hiihtomaja-Ravilinna 3,4 km
2. 10 km lenkki ja 2,5 km lenkki
3. Ravilinna-Anhava-Ravilinna 20,2 km
4. Ravilinna-Nastola raja-Ravilinna (E6-E10) 26,4 km
5. 3 km ja 5 km kilpaladut
Hiihtokauden aikana ladut ajetaan oheisessa hoitojärjestyksessä aina, kun lunta on satanut noin 5 cm tai jos ladut muutoin tarvitsevat uudistamista esimerkiksi kuluneisuuden tai jäätymisen vuoksi. Yöllä sataneen lumen jälkeen lähdetään ajamaan jo aamuvarhaisella (n. klo 7), jotta päiväksi ehditään saada latuja hiihdettäväksi. Säätilannetta seurataan myös ennusteista ja ladut ajetaan vasta lumisateiden päätyttyä. Viime talvena latuja ajettiin koneeseen totuttelun ja oppimisen merkeissä lähes päivittäin, mutta nyt latujen kuntoon ja sitä kautta ajotarpeeseen kiinnitetään enemmän huomiota.
Seuraa ajantasaisia tietoja netissä
Viime talvena otettiin käyttöön reaaliaikainen palvelu, josta löytyvät ajankohtaiset latujen kunnossapitotiedot digitaalisesta karttapalvelusta. Latujen seuranta on käytössä, kun pääsemme ajamaan latuja latukoneella.
Latutiedot näet helposti ja nopeasti osoitteesta: www.infogis.fi/iitti/ >>
Ennen hiihtämään lähtemistä voit tarkistaa latujen kunnossapitotilanteen nopeasti. Karttapalvelusta voit seurata valaistujen 10 km lenkin ja 2,5 km lenkin, 3 km ja 5 km kilpalatujen sekä Anhavan ja E6-E10/Aurinkoladun kunnossapitotilannetta. Latujen lisäksi karttapalvelusta näet latukoneen ja taukopaikkojen sijainnit.
Karttapalvelussa reitin väri kertoo, milloin latuja on ajettu:
Vihreä: alle 1 vrk
Oranssi: alle 4 vrk
Punainen: alle 7 vrk
Harmaa: yli 7 vrk.
Palvelu tukee yleisimpiä käytössä olevia selaimia ja on optimoitu toimimaan mobiililaitteissa GPS-paikannuksella. Kartta-aineistoissa käytetään aina ajan tasalla olevaa MML:n rajapintapalvelua.