Iitin kunnassa ryhdytään energiansäästötoimiin, jotta energiaa riittäisi talvikaudella meille kaikille

17.11.2022 14:32

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Sähkön saatavuuteen ja energiansäästötoimiin varaudutaan Iitin kunnassa talvikaudella 2022–2023. Iitin kunta osallistuu energiansäästötoimiin, jotta energiankulutusta ja -kustannuksia saadaan alennettua ja palvelut turvattua. Energiansäästötoimiin ryhdytään ennen kaikkea siksi, että energiaa riittäisi talvikaudella meille kaikille.

Tavoitteena on vähentää talvikaudella 2022–2023 energiankulutusta kunnan toiminnoissa, joissa se on mahdollista. Käytännön toimenpiteinä muutokset sisälämpötiloihin, ilmanvaihtoon ja valaistukseen sekä aukioloaikoihin. Kunnan energiankulutusta on jo pyritty järjestelmällisesti vähentämään viime vuosina. Vajaakäyttöisten tilojen lämpötiloja on laskettu, ilmanvaihtoa pienennetty, katuvalojen ylläpitoaikoja vähennetty ja siirrytty LED-valaisimiin. Uima-allasosto palvelukeskuksessa on otettu pois käytöstä ja tarpeettomia rakennuksia myyty.

Energiansäästötoimet talvikaudella

Valaistusten uusimista leditekniikalle jatketaan sekä kiinteistöissä että ulkovalaistuksessa. LED-valaisimet kuluttavat noin kuusi kertaa vähemmän energiaa verrattuna vanhoihin monimetalli- ja hehkulamppuihin, loisteputkiin verrattuna säästö on noin kaksinkertainen. Valaistuksia on jo uusittu suurimmilta osin leditekniikalle kunnan kiinteistöissä ja ulkovalaistuksessa. Uusimpana kohteena Iitin yläkoulun pihavalaistus on uusittu leditekniikkaan ja pihavalaistus on päällä noin kahdeksan tunnin ajan vuorokaudessa. Nykyisellään valaistus kuluttaa energiaa 120 kWh kuukaudessa, kun aikaisemmin pihavalaistuksen energiankulutus oli 750 kWh kuukaudessa. Samanlaisia valaisinuudistuksia tehdään vielä lukiolla, palvelukeskuksella ja terveyskeskuksella. Valaistuskohteiden tekniikka uusitaan ensivuoden aikana.

Valaistuksien polttoaikaa lyhennetään ajastamalla kausivalaistukset ja kiinteistöjen pihavalaistukset yleinen turvallisuus huomioon ottaen. Osassa kunnan kiinteistöissä pihavalaisimet toimivat jo nyt ajastimiin, hämäräkytkimiin tai liiketunnistimiin kytkettyinä, loputkin ajastimet asennetaan talvikauden aikana. Kunnan kausivalaisimia on uusittu energiatehokkaaseen leditekniikkaan, ja jatkossa ne myös ajastetaan palamaan vain pimeän aikaan. Uusien energiatehokkaiden kausivalojen käyttökustannukset ovat kolmelta kuukaudelta alle 100 euroa. Kausivalaistuksesta ei kuitenkaan haluta luopua kokonaan.
Kunnan kiinteistöjen sisätiloissa tullaan myös lisäämään liiketunnistimia, joilla lyhennetään valaisimien päällä olo aikaa esimerkiksi koulun käytävillä.

Kiinteistöjen huonelämpötiloja lasketaan asetta alemmas niissä kohteissa missä huonelämpötilan maltillinen laskeminen on mahdollista tehdä tilat ja asiakkaat huomioiden. Lämpötiloja on jo laskettu osassa kunnan kiinteistöjä öisin ja viikonloppuisin. Huonelämpötiloja tullaan laskemaan astetta alemmas etenkin vajaakäytöllä tai tyhjillään olevissa kunnan kiinteistöissä. Huonelämpötilan laskemista ei tehdä vanhuksia tai varhaiskasvatuksessa olevia palvelevissa kiinteistöissä, mutta esimerkiksi Ravilinnan vapaa-aikakeskuksen ison salin lämpötilaa lasketaan maltillisesti. Tarpeellisen ilmanvaihdon turvaamiseksi huonelämpötilojen laskemisen ja siihen liittyvän ilmanvaihtolaitteiden säätämisen yhteydessä tehdään säännöllisesti ilmanvaihdonmäärien mittauksia.
Kaukolämpökohteissa kiinteistön huonelämpötilaa laskettaessa kokoaikaisesti yhdellä asteella alemmas voidaan saavuttaa 5 % säästö kaukolämmön kulutuksessa.

Tulevan talvikauden avantouintiaikoja tiivistetään yhdellä tunnilla päivässä. Tiivistämällä saunojen käyttöaikaa yhdellä tunnilla kiukaista aiheutuvaa energiankulutusta saadaan pienennettyä 25 %. Talviuintia varten on hankittu uusi avannon sulanapitopumppu, joka on 10 kertaa energiatehokkaampi kuin aiemmin käytössä ollut uppopumppu.
Veteraanimajan yleiset saunat lämpenevät talvikaudella maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin klo 16–19. Veteraanimajaa koskevat energiansäästötoimet otetaan käyttöön 1.12.2022 alkaen. Veteraanimajan saunat ja yleiset tilat otetaan pois yksityiskäyttöön vuokrauksesta joulukuusta 2022 – helmikuun 2023 loppuun asti.

Ennustettu on myös, että talvella sähköpula voi aiheuttaa sähkökatkoksia. Mahdolliset sähkökatkokset voivat vaikuttaa normaaliin toimintaan. Yhteinen sähkön säästäminen erityisesti kulutushuippujen aikaan vähentää sähkökatkosten todennäköisyyttä. Energiansäästötoimien tarkoituksena on minimoida sähkökatkojen aiheuttamia haitallisia toiminnallisia vaikutuksia.

Anna palautetta, missä voisimme säästää energiaa

Kerro meille, missä voisimme säästää energiaa. Voit antaa palautetta ja antaa energiansäästövinkkisi lomakkeella tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/3FA3A10DA9F7A910


Energiansäästövinkit kotiin, töihin ja liikenteeseen

Iitin kunta osallistuu myös valtionhallinnon yhteiseen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan. Kampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen niin kotona, työssä kuin liikenteessäkin.

Kampanjan tavoitteena on, että

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8-10 ja 16-18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Energiansäästövinkkejä löytyy Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuilta: www.astettaalemmas.fi/saastovinkit


Alueellinen energianeuvonta

Ramboll tarjoaa puolueetonta energianeuvontaa kolmen maakunnan alueella kunnille, kuntalaisille ja pk-yrityksille. Iitin kunta siirtyi vuoden 2021 alusta Päijät-Hämeen energianeuvonnan piiriin, jonka toteuttaa Ramboll ja rahoittaa Energiavirasto.

Lisätietoja alueellisesta energianeuvonnasta Energiaviraston ja Motivan verkkosivuilla:


Lisätietoja kunnan energiansäästötoimista:

Jarkko Salonen,
kunnanjohtaja, Iitin kunta
jarkko.salonen@iitti.fi /
Puh. 0407 262 990

Harri Hoffren,
tekninen johtaja, Iitin kunta
harri.hoffren@iitti.fi /
Puh. 0404 854 037

Irina Barkman,
hyvinvointikoordinaattori, Iitin kunta
irina.barkman@iitti.fi /
Puh. 0400 932 135

Astetta alemmas -kampanjan kuvituskuva.