Iitin kunta mukana ELoGE-arvioinnissa

Iitin kunta on valittu yhdessä 9 muun suomalaisen kunnan kanssa Euroopan neuvoston The European Label of Governance Excellence (ELoGE) -hankkeeseen, joka auttaa suomalaisia kuntia itsearvioimaan omaa hallintoa. ELoGE on Euroopan neuvoston alulle panema ohjelma, joka on jo toteutettu 17 muussa Euroopan maassa, ja nyt se toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa.

Ohjemaan osallistuvat kunnat arvioivat itse omaa toimintaansa kuuden kuukauden ajan 12 perusperiaatteen pohjalta toimittamalla arvioitavaksi materiaalia hyvän hallinnon periaatteiden noudattamisesta toiminnassaan. Lisäksi kuntalaiset, kunnan työntekijät ja luottamushenkilöt saavat arvioida kunnan toimintaa vastaamalla eri kyselyihin. Kyselyihin saatujen vastausten perusteella kunnasta tehdään arvio, jonka perusteella kunta antaa tarvittaessa omat vastineet kehittääkseen toimintaansa edelleen. Riippumaton toimikunta arvioi prosessin tuloksia ja materiaaleja Valtioneuvoston johdolla.

Euroopan neuvoston ministerikomitean suosittelemat hyvän hallinnon periaatteet:

 1. Osallistuminen, vaalien oikeudenmukaisuus ja edustus
 2. Reagointikyky
 3. Tehokkuus ja vaikuttavuus
 4. Avoimuus ja läpinäkyvyys
 5. Laillisuusperiaate
 6. Eettinen toiminta
 7. Pätevyys ja kyvykkyys
 8. Innovaatio ja avoimuus muutokselle
 9. Kestävyys ja pitkän tähtäimen suuntautuneisuus
 10. Moitteeton varainhoito
 11. Ihmisoikeudet, kulttuurinen monimuotoisuus ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus
 12. Vastuullisuus

Kunnat, jotka saavuttavat Eurooppa neuvoston asettamat pisterajat kaikissa 12 kohdassa, palkitaan maaliskuun 2024 loppuseminaarissa.

 

Auta meitä arvioimaan toimintaamme ja vastaa kyselyyn!

Kyselyyn vastataan anonyymisti. HAUS-Kehittämiskeskus kerää ja koostaa vastauksista yhteenvedon. Kuntalaisille suunnattu sähköinen kyselyn vastausaikaa on pidennetty sunnuntaihin 31.12.2023 asti.

Kyselyyn voi vastata myös täyttämällä paperiversion, jonka saat kirjastolta, johon voit myös palauttaa täytetyn kyselyn viimeistään keskiviikkona 13.12.

Kyselyyn voit vastata alla olevasta linkistä tai vaihtoehtoisesti QR-koodin kautta.

Kyselyn QR-koodi

Muut ohjelmaan osallistuvat kunnat ovat Hailuoto, Iitti, Kittilä, Kolari, Kuopio, Masku, Merikarvia, Parikkala ja Tohmajärvi.

Suomessa ohjemaa koordinoi HAUS Kehittämiskeskus, joka on koulutus- ja kehityspalvelujen parissa työskentelevä valtion in-house-yhtiö. Ohjelman rahoittaa Euroopan neuvosto.

Lisätietoja antaa

Jarkko Salonen
Kunnanjohtaja

Jaa sivu eteenpäin

Muita tiedotteita