Luontonähtävyydet

Iitissä voit ihailla upeita maisemia ja tutustua historiallisiin luontonähtävyyksiin. Koe näköalat, jotka tarjoavat upeita maisemia silmänkantamattomiin, ja hämmästy jääkauden muovaamista luontonähtävyyksistä.

Hiidenvuori

Iitin Hiidensaaressa sijaitseva Hiidenvuori kohoaa 60 metrin korkeuteen Kymijoen pinnasta halliten maisemaa. Jääkauden pyöristämät ja silottamat pinnat, pystyjyrkänteet ja luoteislaidan halkeama tekevät vuoresta näkemisen ja kokemisen arvoisen kohteen – huipulta avautuvia maisemia unohtamatta! Vuori on pääosin graniittia, jonka lujuuden ansiosta Hiidenvuori on jääkauden kulutuksesta huolimatta säilynyt muuta ympäristöä korkeampana.

Hiidenvuoren laella tekee mieli laulaa ”mä oksalla ylimmällä”; näkymät ovat kuin kansallismaisemasta. Vuoren laelle, maisemien äärelle, on helppo kulkea jalkaisin parkkipaikalta polkuja pitkin ja kavuta loppumatkan vankkoja portaita. Hiidenvuoren tuhansien vuosien historiassa on tähän päiväänkin ylätävä kulttuurinen erikoisuutensa: yli 100 vuotta sitten sen laella pidettiin musiikkijuhlia, ja perinne jatkuu edelleen. Vuosittaiset Iitin Musiikkijuhlat huipentuvat alkukesän yökonserttiin vuoren laella. Sitä varten riuskat miehet kantavat paikalle pianon.

Vuoren lisäksi Hiidensaari tarjoaa retkeilijöille monipuolisia luontoelämyksiä. Saaren itäinen osa on luonnonsuojelualuetta, sekä alue on valtakunnallisesti arvokas lehtojensuojelukohde. Saaresta löytyy vesitse liikkujille tilava laituri rantautumispaikaksi sekä laavu tulentekopaikkoineen ja puucee.

Visiittivinkki: Hiidensaareen ja Hiidenvuorelle on helppo saapua autolla tai vesitse. Parkkipaikan sijainti löytyy kätevästi mm. Google Mapsista. Parkkipaikalta on n. puolenkilometrin matka polkuja pitkin Hiidenvuorelle, tai matkaa voi jatkaa hiekkatietä pitkin alas Hiidensaaren retkisatamaan, jossa samalla voi nauttia tulentekopaikalla retkieväät.

Hiidenvuori retkeilykartalla


Kalliomaalaukset

Pohjois-Iitin Haukkaselän muinaismaisema-alueella on arvokkaan luonnon lisäksi kolme kivikautista kalliomaalausta. Haukkavuoren ja Rautakannanvuoren kalliomaalaukset sijaitsevat jylhällä lahdella Haukkaselän pohjoisosassa, ja niihin pääsee helpoiten tutustumaan veden ääreltä. Karhusaaressa Kylkiäisenniemessä sijaitseva maalaus vaatii rantautumisen, jotta jyrkänne löytyy rantatasanteelta kasvavien puiden takaa.

Kuvassa oleva Iitin Konniveden Haukkavuoren laukkaavaa hirveä esittävä kalliomaalaus on paras liikkuvaa eläintä esittävä kuva maamme kalliotaiteessa. Maalaukseen realistisesti kuvattu hirvi on maalattu laukkaamaan oikealle, ja sen voi havaita kallion pohjoispäässä pienessä sisäänpäin kallistuvassa lohkareessa.

Muistathan, että kalliomaalaukset ovat rauhoitettu ja suojattu muinaismuistolailla, joten maalauksiin kajoaminen on kielletty.

Tutustu kalliomaalauksiin


Muistomerkit ja patsaat

Pieni Järvineito-patsas

Pieni Järvineito on kunnianosoitus järviluonnolle ja Kymijoelle. Patsaan on toteuttanut kuvanveistäjä Reijo Huttu vuonna 2017, Suomen 100-vuotis juhlavuonna.

Patsas sijaitsee Iitin Mankalassa, Talasvuoren päällä, josta se tähyilee Kettujärven maisemia.

Muistomerkit

Perheniemen eli Pärhän muistokivi.

Perheniemen eli Pärhän muistokivi paljastettiin kylän 500-vuotisjuhlassa 4.9.1960.
Kiveen on kaiverrettu keskiajan lopulla 1460 kylässä asuneiden perheiden nimet. Kivi sijaitsee Perheniemen opiston puistossa (Perheniementie 75, 47440 Perheniemi).

Iitin Kausalan palosta 160 vuotta -muistomerkki on kiinnitetty Kauppakatu 13:ssa sijaitsevan liikerakennuksen pihapiiriin alkuvuodesta 2023.

Anders Johan Sjögrenin muistoreliefi ja -kivi Iitin kirkonkylässä on iittiläisen kieli- ja kansatieteen tutkijan, akateemikko A.J. Sjögrenin muistoreliefi.

Torvikallion kivi Iitintien varrella, melko lähellä Kirkonkylää, muistuttaa siitä, että paikalla harrastettiin ensimmäisiä saarnoja Iitin puolella silloisessa Hollolassa. Kiertävien pappien saarnojen vuosiksi on arveltu 1400 – 1539. Kirkkoa paikalla ei tiettävästi ole ollut. Tämän kiven kohdalta on vain noin puoli kilometriä matkaa alas harjun rinnettä vanhalle Radansuun kylälle.

Radansuun muistokivi kertoo: ”Tällä paikalla sijaitsi Radansuun kylä 1445 – 1868”. Kivi sijaitsee melkein Urajärven rannassa Radansuussa, golfkenttien takana.

Pietari Lyötin muistokivi on samalla Lyöttilän kylän muistokivi. Lyöttilä on myös Iitin vanhoja kyliä. Muistokivi kertoo näin: Pietari Lyötti sai omistusoikeuden Lyöttilän maihin 13.10.1458. Kivi sijaitsee vanhassa kyläkeskuksessa Kylänmäellä. Nyt sinne pääsee pientä polkua myöten.

Sotaan lähdön muistokivi, ns. veteraanien kivi, seisoo pienellä kumpareella lähellä Ravilinnaa Kausalassa.

Kausalan pommitusten muistokivi. Se on pystytetty heinäkuussa 2011 mäenrinteeseen, joka sijaitsee lukion takana. Aivan kiven vieressä on kuoppa, jonka jätti yksi lentopommeista vuonna 1941. Pommitus aiheutti muualla enemmän tuhoa: Mikkolan talon tuntumaan putosi useita pommeja, joiden uhrina 2-vuotias tyttö kuoli heti ja hänen äitinsä haavoittui vakavasti. Muistojuhla ja muistolaattojen paljastus tapahtui 3.7.2011.

Sankarivainajien muistokivi sijaitsee Kausalassa lähellä seurakuntakeskusta. Kiveen on hakattu iittiläisten vuosina 1939 – 1944 kaatuneiden nimet.

Tillolan taistelun muistomerkki (1790) sijaitsee valtatien 12 varrella Tillolan kankaalla, Salpausselän metsäisellä rinteellä.

Ruotsi-Suomen armeijan leiripaikan muistokivi sijaitsee Perheniemen entisen koulun yläpuolella olevalla mäellä, ns. Leirinmäellä. ”Kiveen on hakattu kolme kruunua. Kulunut teksti näyttäisi kertovan: Leirinmäki Tällä paikalla harjoitteli Ruotsi-Suomen armeija 1740 – 1808. Vuosilukujen tarkkuus kivessä on heikko. Kustaa III:n sotien leiripaikkana tämä tienoo mainitaan 1790” (A. Halila: Iitin historia I)

Isohiiden veljesten hautamuistomerkki (1918). Sijainti: Sääksjärvi, Ellolan maalla.

Sankaripatsas. Sijainti: Iitin Kirkonkylä, Iitin seurakunnan vanha hautausmaa.

Vuoden 1918 uhrien muistomerkki. Sijainti: Iitin Kirkonkylä, seurakuntatalon puisto

Vuoden 1918 uhrien muistomerkki. Sijainti: Iitin Kirkonkylä, uusi hautausmaa

Vuoden 1918 uhrien muistomerkki. Sijainti: Vuolenkoski, lähellä Vuolenkosken koulua

Sankarivainajien muistopaasi. Sijainti: Vuolenkoski, Vuolenkosken hautausmaa

Ravilinnan pääoven pielessä on muistolaatta muistuttamassa suojeluskuntatalosta, jossa toimivat Etelä-Iitin suojeluskunta ja Lotta-Svärd järjestö.

Radansuun Kartanohotellin seinälaatta kertoo Huoltokoulun toimineen siellä sotien aikana.

Iitin kirkonkylän vanhalla hautausmaalla on sankarihauta-alueella luovutetulle alueelle haudattujen 14 vainajan muistokivi.


Jaa sivu eteenpäin

Muuta kiinnostavaa