Etusivu > Vierasvenelaiturit ja rantautumispaikat

Kimolan kanava

Kimolan kanavalla kesä on käynnissä. Kanava avautunut kolmanteen kesäkauteen perjantaina 5.5.2023.
Entinen tukinuittoon tarkoitettu kanava ruopattiin ja levennettiin veneilijöille ja risteilylaivoille sopivaksi ja se avattiin veneliikenteelle vuonna 2020. Kahdeksan metrin levyiseen sulkuun mahtuu noin 30 metriä pitkä alus.

Seitsemän kilometriä pitkä Kimolan kanava yhdistää Kymijoen yläjuoksun Konniveden ja Pyhäjärven. Sen länsipää on Iitin Vuolenkoskella ja itäpää Kouvolan Kimolassa.

Kanavayhteys ja satamaverkostot kytkevät Heinolan, Iitin ja Kouvolan alueen vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen. Yhtenäinen vesitieyhteys Kouvolasta Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle on yli 400 km.

Kanavan erikoisuuksia ovat ainutlaatuinen kalliotunneli sekä 12 metrin sulutuskorkeus. Kanava on 5,5 km pituinen ja tarjoaa ikimuistoisen elämyksen lapsille ja aikuisille. Kanavalta löytyy myös autojen pysäköintialue Vierumäentien (tienro 363) varrelta.


VIERASVENELAITURIT JA RANTAUTUMISPAIKAT

Ohjeistus vierasvenepaikkojen käyttöön:

  • Vieraspaikat ovat tarkoitettu lyhytaikaista päivittäistä, muutaman tunnin kestävää pysähtymistä varten.
  • Vieraspaikkojen käyttäminen on kesällä 2021 maksutonta, Yöpyminen Jokuessa 20 € / yö. Maksu Rantamakasiinin kesäkahvilalla.
  • Vierasvenelaiturin alueella on noudatettava siisteyttä ja hyvää järjestystä.
  • Kunta ei vastaa veneille vierasvenelaiturin alueella mahdollisesti sattuvista vahingoista.


Jokuen vierasvenelaituri

Sitikkalantie 105, Jokue
N= 6754092 E= 460706

Laiturin pituus 20 m
Vieraspaikkoja 8 kpl puomipaikkoja, isommille veneille vieraspaikkoja laiturin avonaisella puolella
Syvyys ~ 3 m

Vierasvenelaiturin läheisyydessä on tulentekopaikka ja huussi.

Jokuen rantautumispaikan lähellä on huoltoasema Matkakeidas sekä kesäkahvila Rantamakasiini. Rantamakasiinista saa virvokkeiden lisäski vuokrattua Sup-lautoja, osallitua Sup-retkille sekä tehdä ostoksia vintage-puodista ja ihastella vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Vähän matkan päässä Veteraanimajalla on mahdollisuus saunoa ja uida. Kesäaikana veteraanimajan saunojen vuokraaminen tapahtuu Rantamakasiinilla.


Kausalan veneranta

Kymenrannantie 261, Kausala
N= 6753736 E= 463459

Vierasvenepaikkoja 2 kpl, sivukiinnitys.

Syvyys: 1-1,1 m

Kausalan venerannasta löytyy käymälä ja nuotiopaikka sekä pysäköintialue. Kausalan venerantaan pääsee helposti myös tietä pitkin ja venerannassa on veneenlaskuluiska. Kausalan veneranta on veneilijöiden suosiossa. Venerannassa on Iitin kunnan vuokraamia venepaikkoja 239, joista kelluvia ovat 58.  

Iitin kuntakeskus Kausala palveluineen sijaitsee 3 km päässä venerannasta;
Huolto-asema, kauppa, tori, apteekki, kioski, ravintola.

Urajärven vierasvenelaituri


Uimarintie 5, Radansuu
N= 6753945 E= 466764

Vieraspaikkoja 2 kpl
Syvyys ~ 1 m

Vierasvenelaiturin vieressä on uimaranta, josta löytyy kelluva ponttonilaituri, pukukopit ja kompostivessa. Urajärven uimarannalla on vesivessa miehille ja naisille ja uimarannan yhteydessä on lasten leikkipaikka, beach volley -kenttä, matonpesupaikka ja veneiden laskuluiska. Uimarannan vieressä on lisäksi Iitin jousiampujien jousiammuntakenttä.

Luontomatkailijalle Radansuun venelaiturit ovat paalupaikoilla. Pohjanmäen veneranta ja Urajärven uimaranta toimivat Radansuun 8 kilometrin mittaisen luontopolun lähtöpisteinä. Radansuun luontopolku on suosittu luontoretkeilykohde, sillä se on pääosin helppokulkuinen ja 8 kilometrin mittaisen polun voi kiertää molempiin suuntiin.

1 kilometrin matkan päässä kotoisa Radansuun kyläkauppa, mukavaa majoitusta tarjoava Hotel Radalla ja aktiivisia elämyksiä tarjoava Iitti Golf.

5 kilometrin päässä Kausalan kyläkeskuksen palvelut ja lähin huoltoasema valtatie 12 varrella.


Kuoppaniemen vierasvenelaituri


Kuoppaniementie 35, Iitti kirkonkylä
N= 6756284 E= 467140

Iitin Kirkonkylässä Kuoppaniemen laivalaiturilla ja venerannassa on laavu, nuotiopaikka ja vessa.

Venerantaan on hyvät kulkuyhteydet tietä pitkin ja venerannasta löytyy veneenlaskuluiska. Voit myös saapua veneellä, sillä venerannasta löytyy venelaituri. Rannasta voit ihailla teräsrakenteista Virran siltaa, joka on valmistunut vuonna 1964.

Kuoppaniemen veneranta on lähellä Iitin kirkonkylän suosittuja kesäkohteita ja nähtävyyksiä:
550 m >> Iitin kirkko – historiallinen nähtävyys
600 m >> Kirkonkylän kylätalon kesäkahvila. Tarjolla maittavia leivonnaisia, virvokkeita ja tiloissa järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyjä.
 650 m >> Jäätelökioski
1 km >> Kesäteatteri ja kotiseutumuseo

Paikka on osakaskunnan hoidossa, joka pitää siellä myös venepaikkoja. He hankkivat laavulle myös polttopuut.

Pohjanmäen veneranta

Pohjanmäentie 52, Radansuu
N= 6755522 E= 466298

Vieraspaikkoja 1 kpl
Veneenlaskuluiska ja pysäköintialue

Radansuun vierasvenerannat houkuttelevat luontoa ja kulttuuria etsiviä retkeilijöitä. Pohjamäen veneranta sijaitsee lähellä Iitin kirkonkylää, josta löytyy historiallisia kohteita sekä kotiseutumuseo. Kirkonkylän kylätalossa sijaitsee kesäkahvila, jonka tarjontaan kuuluu erilaisia herkkuja ja vaihtuvia taidenäyttelyjä.

Luontomatkailijalle Radansuun venelaiturit ovat paalupaikoilla. Pohjanmäen veneranta ja Urajärven uimaranta toimivat Radansuun 8 kilometrin mittaisen luontopolun lähtöpisteinä. Radansuun luontopolku on suosittu luontoretkeilykohde, sillä se on pääosin helppokulkuinen ja 8 kilometrin mittaisen polun voi kiertää molempiin suuntiin.

1 kilometrin matkan päässä kotoisa Radansuun kyläkauppa, mukavaa majoitusta tarjoava Hotel Radalla ja aktiivisia elämyksiä tarjoava Iitti Golf.

5 kilometrin päässä Kausalan kyläkeskuksen palvelut ja lähin huoltoasema valtatie 12 varrella.


Huutotöyryn vierasvenelaituri

Vuolenkoskentie 1476 Huutotöyry


Vuolenkoski on veneilijälle erinomainen matkakohde. Kimolan kanavan länsipää on Iitin Vuolenkoskella, sinne on helppo matkata Kouvolan, Lahden ja Heinolan suunnalta.

Vuolenkoskelta löytyy Jakokunnan kaksi laituria, joita veneilijät voivat käyttää päivävierailuihin. Kioskinrannan ja Vuolenkosken Jakokunnan yhteistä vanhaa laituria voivat veneilijät käyttää päivävierailuihin.

Iitin kunnan vierasvenelaiturilla on mahdollisuus enintään 24 h mittaisiin pysäköinteihin. Vierasvenelaiturissa voi yöpyä veneessä. Laiturin yhteydessä valmius septitankin tyhjennykselle. 

Vuolenkosken seurojen ja Iitin kunnan puoliksi omistama veneenlaskulaituri. Vedeltä katsoen oikea puoli tarkoitettu vain venelaskua varten. Kesätoriaikoina lauantaisin 10-12 vasenta puolta voi käyttää vierailuihin.

Vuolenkosken Jakokunnan vierasvenelaiturin vuosivuokra on 200 €.
Yhteyshenkilö Jakokunnan puheenjohtaja Pauli Pethman 040 088 6321.
Muilla kuin vuokran maksaneilla ei ole oikeutta käyttää edes lyhyisiin pysähdyksiin. 

Vuolenkosken kylän ja Iitin kunnan yhteinen laituri on tarkoitettu risteilylaiva M/S Pyhäjärvelle.

Toukokuussa 2021 valmistuva Vuolenkosken Kyläkeskus on monipalvelukeskus, johon tulevat uudenaikaiset tilat kyläkaupalle, kylän yhteiset tilat infopisteestä kokoustiloihin sekä tilat pienyrittäjille kuten esimerkiksi parturille ja hierojalle. Kyläkeskus rakennetaan Vuolenkosken satamaan, tien 363 varteen ja Päijänteen vesistön eteläisimpään rantaan.

Suihku, WC, Pesupaikka lavuaari ja pyykkitupa. Satamassa on mahdollisuus yöpymiseen. 2 x 36 metriä vierasvenepaikkaa (aisapaikkoja) + isompia veneitä.

Lisäksi satamasta löytyy pienempiä laitureita n. 4 kpl, jotka vain yksityiskäytössä. Uimarannan laituri ei ole veneiden kiinnityskäytössä.

Hiidensaaren vierasvenelaituri


Hiitolantie, Hiidensaari
N= 6763434 E= 469520


Hiidensaari ja Hiidenvuori muodostavat merkittävän kansallismaisemakohteen Iitin Pyhäjärvellä. Hiidensaaressa voit retkeillä patikoiden, maastopyörällä, tai tulla vesitse veneellä tai meloen. Hiidensaari on Heinola – Voikkaa melontareitin varrella. Hiidensaari on myös retkisatama. Kimolan kanavan valmistumisen myöden sataman pääsee kiinnittymään hieman isommallakin veneillä.

Retkisatama on uusittu täysin kesälle 2020. Satamassa on tuliturvallinen taukokatos ja tien varreaa kompostoivat WC:t. Saaressa on runsaasti polkuja, ja saaren itäinen osa on luonnonsuojelualuetta. Liikkuminen on helppoa hyvillä poluilla ja puiset rappuset johtavat 60 m korkean vuoren huipulle. Musiikin lumoa tarjotaan kesäisin Iitin musiikkijuhlien muodossa.

Paikka on Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen hoidossa.


 

Laavuja ja rantautumispaikkoja 

Jokuen rantautumispaikka

Sitikkalantie 105 Jokue
N= 6754092 E= 460706

Rantautumispaikalle pääsee kanooteilla tai soutuveneillä. Pienen laiturin lisäksi rantautumispaikalla on laavu ja nuotiopaikka.

Jokuen rantautumispaikan lähellä on huoltoasema Matkakeidas sekä kesäkahvila Rantamakasiini. Rantamakasiinista saa virvokkeiden lisäski vuokrattua Sup-lautoja. Vähän matkan päässä Veteraanimajalla on mahdollisuus saunoa ja uida.

Jokuessa sijaitsee myös vierasvenelaituri, jossa on 8 sivukiinnityspaikkaa pienemmille veneille sekä vieraspaikkoja isommillekin veneille laiturin avonaisella puolella.

Kalmusaari

Iitin kunnan omistama pieni saari Kirkkojärvessä, jossa on kunnan ylläpitämä laavu ja veneiden rantautumispaikka. Auton voi kätevästi jättää Pohjanmäen venelaiturin parkkipaikalle, josta alkaa opastettu polku Kalmusaareen. Saareen pääsee joko veneellä, tai polkuja ja pitkospuita pitkin. Pitkospuut ovat kapeat, joten etenkin pienempien lasten kanssa kannattaa olla varovainen. Kalmusaaressa on laavu, nuotiopaikka ja kompostivessa. Laavun vieressä on puuliiteri, jossa on yleensä polttopuita.


Vasikkasaaren virkistysalue

Vasikkasaaren virkistysalue sijaitsee Konniveden eteläpäässä Heinola – Kymijoki melontareitin varrella. Vuolenkoskelta matkaa kertyy n. 7,5 km. Paikka soveltuu etenkin vesillä liikkuvien retkikohteeksi. Laiturissa on kaksi peräpoijua, joten tänne pääsee isollakin veneellä. Talvella kohteeseen pääsee vain hiihtäen tai lumikengillä, mutta muistattehan varoa heikkoja jäitä. Vasikkasaaren rakenteet on uusittu vuonna 2003. Vasikkasaaressa on kompostoiva WC, taukokatos, jossa on muurikalla varustettu tulisija ja yöpymiseen soveltuvat penkit. Polttopuuta löytyy liiteristä. Paikkaa ylläpitää Kymenlaakson virkistysalueyhdistys ry


Veteraanimajan laavu ja nuotiopaikka

Iitin kunnan omistama Veteraanimaja sijaitsee Jokuessa viitisen kilometriä Kausalasta Lahteen päin. Majan saunat ja ranta toimivat myös suosittuna avantouintipaikkana. Veteraanimajan vieressä on laavu ja nuotiopaikka. Rannassa on veneenlaskuluiska ja laivalaituri. Veteraanimajalle pääsee helposti autolla ja veneellä ja myös patikoiden tai pyöräillen. Laavun seinän vieressä on polttopuita.


Tapolan rantautumispaikka

Tapolassa on rantautumispaikka metsän sisällä, jossa on nuotiopaikka, vessa ja liiteri. Paikka on Iitin kunnan hoidossa. Tänne pääsee joko soutuveneellä tai tietä pitkin autolla. Paikka on erinomainen rauhallista paikkaa ja omaa rauhaa kaipaaville. Liiteristä löytyy nuotiopuita. Laituri on pieni ja veden syvyys matalahko, joten tänne ei voi rantautua isoilla veneillä.


Savion rantautumispaikka

Rauhaa kaipaaville hieman syrjässä sijaitseva ja vähäisemmällä käytöllä oleva rantautumispaikka on Saviolla, kymen käänteen paikkeilla. Tie sinne kulkee navettojen taustojen kautta. Pääset sinne myös vesitse. Rantautumispaikalla on laavu, nuotiopaikka ja vessa. Paikkaa hoitaa kunnan palkkaama yrittäjä, joka tuo sinne vuosittain pari mottia polttopuita.