Vuolenkoski

Vuolenkoski, Koskenniska ja Kalaksue

Pohjois-Iitin kylät muodostavat yhdessä energisen kyläyhteisön, jossa toimii vilkas Vuolenkosken kyläyhdistys sekä maanlaajuisesti harvinainen ja paljon hyvää tekevä oma kehitysyhtiö Omakylä Oy.

Asukkaita on noin 490. Kesäisin iloisten ihmisten joukkoa kasvattavat sadat kesäasukkaat, joista jo moni viettää aikaansa kylällä ympärivuotisesti. Elinvoimaisuuden takaavat omat peruspalvelut ja kyläkoulu. Alueella yhdistyvät kaunis luonto ja vireä kylätoiminta.

Vuolenkosken, Koskenniskan ja Kalaksuen alue on unelmallinen paikka niin lapsiperheille, luontoa arvostaville ja raitista ilmaa rakastaville, touhukkaille elämäntapaintiaaneille kuin vanhuudenpäiviänsä viettävillekin.

Kyläalueen sijaitsee luonnonkauniin Järvi-Suomen alueella lähellä Hämeen rajaa. Monien kyläläisten työssäkäynti suuntautuu Päijät-Hämeeseen, Heinolaan ja Lahteen – toki Kouvolaa ja Kausalaa unohtamatta. Alueelta on hyvät kulkuyhteydet lähimpiin kaupunkeihin. Vesiteitse Pohjois-Iittiin pääsee aina Päijänteeltä ja Jyväskylästä asti. Vierumäen urheiluopisto lukuisine harrastusmahdollisuuksineen sijaitsee aivan vieressä, vain 12 km päässä.

Kuva 3: Pentti Pitkälahti

Kyläalueelta löytyvät kaikki elämisen peruspalvelut: kauppa, koulu, päiväkoti, kahvila, baari, kesäkioski sekä vehnämylly. Tarjolla on myös monipuolisia yrittäjäpalveluita. Huomattavan aktiivinen seura- ja yhdistystoiminta tarjoaa harrastustoimintaa ja hyvän mielen tapahtumia ympärivuotisesti kaikenikäisille.

Vuolenkoski–Koskenniska tunnetaan tavastaan ajatella laajemmin, ainutlaatuisesta yhteisöllisyydestään ja asioiden ottamisesta omiin käsiin. Kyseessä ei ole vain kylä – se on tapa elää. Vuosien saatossa oma tahto ja tapa toimia topakasti on tuonut mittavasti hyvinvointia kylälle.