Vuoden 2020 kymenlaaksolainen Maaseututoimija: Jarmo Tähtinen, Iitti

24.04.2020 11:26

Kategoria: Kulttuuri

Kymenlaakson Kylät ry:n, Leader Sepra ry:n ja Leader Pohjois-Kymen Kasvu ry:n edustajista koottu valintatoimikunta kokoontui helmikuussa pohtimaan kymenlaaksolaisen kylän, maaseututoimijan ja kylätoiminnan tiennäyttäjän valintoja.

Kylätoiminnan tiennäyttäjä ja maaseututoimija

Jarmo Tähtinen kuuluu Iitin Kyläasianneuvottelukuntaan, Länsi-Kymen kulttuuritien hallitukseen, Iitin Harrastajateatteriin ja toimii Perheniemen   Kyläyhdistyksen varapuheenjohtajana. Jarmo on kuulunut myös Kymijoen Kyläkuidun hallitukseen.(Kuva: Iitin Harrastajateatteri)
 

Tavoitimme vuoden Maaseututoimijan, Jarmo Tähtisen, puhelimitse ja saimme häneltä tuoreeltaan tunnelmat nimityksen osalta.

Onnittelut, miltä nyt tuntuu:

"Jalat ei koske maata, olen taivaassa. On ollut hieno näköalapaikka ja etuoikeus olla mukana eri yhdistyksissä. Samalla on päässyt näkemään muutoksen ja kehityksen läheltä."

 

Miten ehdit tehdä kaikkea?

"Hyvin ehtii. Kesällä tosin, kun on kesäteatterin näytökset, niin aika on kyläyhdistykseltä pois. Onneksi kyläyhdistyksessä on mukana nuoria toimijoita, niin hommat etenevät mukavasti silloinkin."

 

Kuinka kauan olet ollut mukana eri yhdistystoiminnoissa?

"En tarkkaan muista, mutta toistakymmentä vuotta toimin kyläyhdistyksessä puheenjohtajana. Jossain vaiheessa oli pieni tauko. Myös teatterin johtokunnassa olen ollut mukana 20 vuotta.

Vuonna 2000 näyttelin ensimmäisen kerran Iitin harrastajateatterin näytelmässä, Niskavuoren Heta. Yksi tai kaksi kesää on jäänyt väliin, kaikissa muissa olen ollut mukana.

Iitin Kyläasiain Neuvottelukuntaa olin mukana perustamassa ja nyt toimin siinä puheenjohtajana."

 

Mistä löytyy into ja energia?

Eikös sitä niin aina sanota, että ”En ole pyrkinyt, mutta minut on pyydetty”. Eu-hankkeet mahdollisvat nykyään monet projektit ja kehityssuunnitelmat kylissä hankerahojen kautta. Niistä on suuri apu kylätoimintaan.

Mitä toivoisit, että Iitin kylien yhteistoiminnassa tapahtuisi jatkossa?

Huomasin, että kun esiin tulee kaikkia kyliä koskeva ongelma, ryhdytään toimeen yhdessä. Toivoisin kaikkien kanssa luottamuksellista yhteistyötä, kyläläisten, yhdistysten, valtuutettujen ja virkamiesten kanssa. Toivon, että kyläläisiltä pyydettäisiin mielipiteitä niitä koskevissa asioissa. Kyläkoordinaattori Viktoria Lunkka on toiminut hyvänä linkkinä kylien ja kunnan välillä."

Mitä tykkäät tehdä vapaa-aikanasi?

"Aiemmin pyöräilin kesäisin paljon. Kesässä kertyi jopa 2500 kilometriä ajomatkaa."

 

Mistä olet erityisen ylpeä oman kyläsi osalta?

"Perheniemi on erittäin aktiivinen kylä. Erityisesti Kylätanssit, jotka järjestettiin yhdessä naapurikylän kanssa, oivat aina hienoja tapahtumia. Ne olivat suuria juhlia ja nautin niiden tunnelmasta kovasti."

 

Terveisiä iittiläisille

"Kun korona lähtee, niin olisi mukava jatkaa yhteisen toiminnan kehittämistä. Vielä kun valokuitu saataisiin kyliin, niin olisimme tasavertaisia ja entistä paremmin mukana kehityksessä."

 

Saimme haastatteluun kommentin myös Kyläkoordinaattori Viktoria Lunkalta

"Jarmon ja Kyläasiainneuvottelukunnan ansiosta, on kyläkoordinaattorihanke saanut alkunsa. Jarmo on ollut tukena koko hankkeen ajan. Hän on kertonut kylistä ja kylien ihmisistä. Jarmo tutustutti minut oman kyläänsä, Perheniemeen.

Hänen kanssaan on aina mukava tehdä yhteistyötä. Jarmolla on hurjan paljon tietoa Iitin alueesta, alueen kehityksestä, hankehakemuksesta ja yhteistyöstä. Jarmo on erittäin aktiivinen kylän ja alueen asioissa positiivisella tavalla.

Onneksi, että meillä on Jarmo!"

Kylätoiminnan tiennäyttäjä on ollut pitkäaikaisella ja pitkäjänteisellä panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa ja on kylätoiminnassa ansioitunut henkilö. Maaseututoimija on henkilö, joka on saavuttanut tuloksia erityisesti Leader-toiminnassa, kylätoiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä. Valinta ei ole sidottu nimettävän henkilön taustaorganisaatioon. Valinnoissa painotetaan valittavan henkilön hyviä tuloksia, innostavuutta ja innovatiivisuutta.

Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2020 ja kunniamaininnan saavat kylät ja henkilöt julkistetaan Maaseutuparlamentissa Kurikassa 1.-3.10.2020 (Lähde: kymenlaaksonkylat.fi)

ARTIKKELIN KUVAT: IITIN HARRASTAJATEATTERI

Jarmo Tähtinen