Mankala

Vesistöjen, metsien ja mäkien kirjoma Mankala

ei ole oma maakirjakylänsä, vaan se on muodostunut osista Tapolaa ja Sitikkalaa.

Vaikka Mankala on asutukseltaan yksi Iitin nuorimmista kylistä, alueella liikuttiin jo esihistoriallisella ajalla. Siitä ovat todisteina Koto- ja Märkjärvien kalliomaalaukset, joista Kotojärven löydös on pystytty ajoittamaan kampakeraamiseen aikaan (4.200-2.000 eKr). Luonto on Mankalassa erikoisen vaihteleva ja monimuotoinen. On jyrkkiä kallioseinämiä, sokkeloisia järviä ja pieniä lampia.

Mankalassa asukkaita on noin 100. Mankalassa on toimeentuloa saatu ja saadaan maatalouden ohella metsästä. Kyläläisten joukossa on maatalouden harjoittajien lisäksi muita yrittäjiä: metsäkoneyrittäjä, kalastusopas ja muita. Yli-Kaitalan mittava, jatkuvasti kehittyvä lomamökki- ja tilausravintolatoiminta on kovasti piristänyt kylän ilmettä. Työtä ja ihmeteltävää riittää kyläläisillekin. Vieraita kylään tätä kautta on saatu ympäri maailmaa.
Kylän vähäisestä väkimäärästä huolimatta on saatu paljon mukavaa yhdessä aikaiseksi: virkistysretkiä, yhteisiä juhlia, hirvenmetsästystä, jumppatunteja ja kankaankudontapiiri. Yhdessä on rakennettu hirvikoija, kirkkovene ja sille talas ja ylläpidetty entisestä koulusta kunnostettua seurataloa.