Maakansa

Maakansan viisi kylää

Maakansan alue on elävä viiden kylän kokonaisuus Etelä-Iitissä. Nimensä mukaisesti alueelle tyypillisiä maisemia ovat pellot, metsät ja korkeat kalliot. Väestömäärä on noin 550.

Maakansan keskus on Haapakimolan kylä, jonka lisäksi alueeseen kuuluvat Koliseva, Muikkula, Taasia ja Saaranen. Toiminta keskittyy Haapakimolan koululle sekä Maakansan seuratalolle.

Vastaremontoidulla koululla on opetuksen lisäksi kerho- ja liikuntatoimintaa. Koulurakennuksen lisäksi koulun piha on kunnostettu hiljattain ja pihalle rakennettu lähiliikuntapaikka Iitin kunnan ja Maakansan alueen asukkaiden yhteishankkeena.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas seuratalo on myös ulkopuolisille avoinna oleva tapahtuma- ja juhlapaikka.

Maakansan alueen ihmiset ovat sitoutuneet alueen kehittämiseen. 2000-luvulla merkittäviä hankkeita ovat olleet muiden muassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan seuratalon kunnostaminen sekä lähiliikuntapisteen rakentaminen ja koulun pihan kunnostaminen yhteistyössä Iitin kunnan kanssa.

Maakansassa toimii useita aktiivisia yhdistyksiä, jotka tarjoavat monipuolisia harrastusmahdollisuuksia niin lapsille, nuorille kuin varttuneemmalle väellekin. Erityisesti Maakansan maa- ja kotitalousnaiset on tunnettu aktiivisuudestaan. Maakansassa toimii paljon aktiivisia yrityksiä, muiden muassa pitopalveluyritys Tiltujen pesti- ja pitopalvelu.

Alueen kehityksestä vastaa Maakansan kyläyhdistys. Maakansaa kehitetään vuonna 2018 päivitetyn kyläsuunnitelman viitoittamana.

Karralan kotiseutumuseo ja luontopolku, Vuorenmäen ja Kolisevan kivisillat, Isohiiden veljesten muistomerkki sekä monet muut nähtävyydet tarjoavat paikallisille ja matkailijoille mielenkiintoisen pysähdyspaikkoja. Wanhat Wehkeet -tapahtuma järjestetään jälleen elokuussa 2018.