Kymentaka

 

            

 Kymentaan Kyläseura

Kymentaka ei välttämättä ensikäynnillä kävijälle avaudu. Itse kyläkeskus on pieni ja asutus on levinnyt laajalle alueelle metsien ja peltojen lomaan pikkuteiden varsille. Niitä kannattaa ajella, katsella ympärilleen ja valmistautua yllättäviin kohtaamisiin.

Kylän voimavara ovat eri alojen ihmiset ja vahva yhteishenki. Maatilat toimivat ja yrityksiä perustetaan. Suurinta osaa kylän pelloista ja puutarhoista viljellään luonnonmukaisesti.

Kymentaan tunnetuin nähtyävyys on Hiidenvuori. Muinaisina aikoina se oli vahtivuori, jonne sytytettiin merkkituli, jos epäilyttävät veneet lähestyivät Kymijokea. Vuorella on ollut tanssipaikka ja nykyisin siellä järjestetään yksi Iitin kesäisten musiikkijuhlien konserteista, Hiidenvuoren yökonsertti. Pianonkantamisen aloitti jo Marlebäckin emäntä, Hella Wuolijoki. Vuorelle kannattaa kiivetä myös henkeä salpaavan maiseman takia.

 

Kymentaka-nimi juontaa ajasta, jolloin kylä oli osa Lyöttilää. Maarekisterissä se on sitä vieläkin. Kymen taakse lähdettiin viljelemään takaniittyjä ja metsästämään. Paikka osoittautui ilmeisesti hyväksi, koska osa joen ylittäjistä siirsi viljelyksensä kokonaan Kymentaakse. Moni vanhoista
kantatiloista on edelleen viljelyksessä.

Kymentaan seuratalo on kylän toiminnan keskipiste. Isännät rakensivat sen talkoilla 1948. Sali on suuri ja kaunis ja keittiö toimiva. Siksi seuratalosta onkin tullut suosittu juhlapaikka. Seurataloa saa vuokrata Kymentaan Kyläseuralta. Seuratalon esitteeseen pääset tutustumaan tästä.

Jokasyksyinen läskisoosipäivä kerää Kymentaakse sianlihakastikkeen ystäviä läheltä ja kaukaa. Emännät ovat kaivaneet kätköistään vanhat reseptit ja isännät kuorivat yhteistuumin perunoita. Rasvaa ei säästellä ja tuotteet on tietysti kerätty mahdollisimman läheltä.