Kirkonkylä-Radansuu

Iitin vesistörikkaassa kunnassa on kaksi kaunista kylää vierekkäin, Kirkonkylä ja Radansuu.

Iitin pitäjän suuruuden ajoilta on säilynyt Kirkonkylän ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti tärkeä kylänraitti vanhoine, idyllisine hirsitaloineen. Kirkonkylässä ”vanhempaa” uudisasutusta edustaa aivan kylän sydämen tuntumassa Mullikkamäen asuinalue. Pohjoispuolen Sorronniemen luonnonkaunis ranta- ja metsäalue on muotoutunut uudeksi asuinalueeksi.

Radansuun asutuksen keskus sijaitsee Myllytöyryssä, kyläkaupan ympärillä ja Pohjanmäessä upealla asuinalueella Kymijoen rannalla. Siellä on myös Radansuun ryhmäpuutarha.

Kirkonkylän ja Radansuun alue tarjoaa matkailijoille ja muille rentoa kesäpäivää viettäville useita mahdollisuuksia aina laadukkaasta golfkentästä hienoihin taide-elämyksiin.

Matkailutila Lomakivi tarjoaa tasokasta majoitusta neljässä mökissä ja pitopalvelua vanhan maatilan elämyspihan päärakennuksessa aivan Iitti Golfin naapurissa. Hirsirakenteinen 300 -paikkainen Pitokartano Kurjenmiekka Radansuun ja Kausalan rajamailla tarjoaa idyllisessä pihapiirissä suihkulähteineen kauniin kuvauspaikan.

Keskellä Kirkonkylää sijaitsee entisen kansakoulun rakennuksessa Kylätalo, jossa kesäkahvilaa hoitavat talkoovoimin iittiläiset yhdistykset vuoroviikoin. Kesäisin rakennuksessa toimivat lisäksi käsityöläisten Suvipuoti ja kahden viikon välein vaihtuva taidenäyttely. Keskikesällä voi käydä Iitin Harrastajateatterin näytöksissä Museonmäellä, tutustua Iitin Kotiseutumuseoon ja pistää suun makeaksi jäätelökioskilla.

Saukonkallion tanssilava Urajärven rannalla on urheiluseura Iitin Pyrinnön omistama tanssilava, joka on nyt herätelty uuteen kukoistukseen sitten 1960- ja 1970- lukujen suosion jälkeen.

Kirkonkylä-Radansuun kyläyhdistys ry järjestää kerran kesässä Radansuun laavulla suositun rantakalaillan. Myöhemmin syksyllä tanssitaan Muikunkutu-juhlia, jossa ”arvovaltainen raati” valitsee Miss ja Mister Muikun.