Iitin kylät

Iitti on kylien kunta. Kylien aktiiviset ihmiset ja kyläyhdistykset pitävät koko Iitin virkeänä paikkana asua ja elää.

Iitissä on 19 maarekisterikylää: Haapakimola, Kauramaa, Kausala, Kimola, Kirkonkylä, Koliseva, Koskenniska, Lyöttilä, Muikkula, Niinimäki, Perheniemi, Radansuu, Saaranen, Sitikkala, Säyhtee, Sääskjärvi, Taasia, Tapola, Vuolenkoski.

Täällä pääset tutustumaan tarkemmin kyliin ja niissä tarjolla oleviin palveluihin. Kyläesittelyt on tehty kyläyhdistysten ja kunnan yhteistyönä.

Kylät olivat merkittäviä alueita jo esihistoriallisella ajalla. Keskiaikaiset maininnat Iitin kylistä alkavat jo vuodesta 1427 Kauramaasta (Sitikkalan ja Tapolan kylät), vuodesta 1443 Niinimäeltä ja Radansuusta, vuodesta 1460 Perheniemeltä, vuodesta 1472 Vuolenkoskelta ja vuodesta 1480 Sääskjärveltä, Haapakimolasta ja Kolisevalta.

Iitin vanhimmat kylät ovat Haapakimola, Kausala, Koliseva, Lyöttilä, Muikkula, Niinimäki, Radansuu, Saaroinen, Sitikkala, Sääskjärvi, Taasia, Tapola ja Vuolenkoski. 1700-luvun ja 1800-luvun alkupuolella Iittiin muodostui uusia kyliä, kuten Kymentaka, Jokue, Mankala, Kalaksue ja Kuukso. Iitin historiaan on mahdollista tutustua Iitin Kotiseutuyhdistys ry:n kautta.

Kuvat: Kyläyhdistykset, Antti Pitkämäki (Kausala, Kirkonkylä, Haapakimola ja ympyrä)


Teksti: Kyläyhdistykset, editointi Johannes Niemeläinen

JOKUE

KAUKAA

KAUSALA

KIRKONKYLÄ-RADANSUU

KYMENTAKA

LYÖTTILÄ

MAAKANSA

MANKALA

PERHENIEMI

SÄYHTEE

SÄÄSKJÄRVI

TAPOLA

VUOLENKOSKI