Suomeksi på Svenska in EnglishKuntauudistus

 

 Salpausselän kuntajakoselvitys

Salpausselän kuntajakoselvitys alkoi marraskuussa 2013.

Selvityksessä ovat Lahden kaupunki, Hollolan, Hämeenkosken, Iitin, Kärkölän ja Nastolan kunnat.

Katso kuntajakoselvityksen sivut:

facebookista

www.salpauskunta.fi

 


10.6.2014

Kuntajakoselvityksen työryhmien loppuraportit julki

Katso raportit täältä


18.2.2014

Salpausselän uusi kunta syntyisi vuonna 2017                                                  

Salpausselän kuntajakoselvityksen johtoryhmä päätti kokouksessaan 17.2., että Hollolan, Hämeenkosken, Iitin, Kärkölän, Lahden ja Nastolan mahdollinen yhdistyminen tapahtuisi vuonna 2017.  Vaihtoehtoinen alkamisajankohta olisi ollut 2016. Seuraavat kunnallisvaalit ovat syksyllä 2016. Eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä koostuva toimikunta on kuitenkin esittänyt, että vaalit siirrettäisiin keväälle 2017.

Salpausselän kuntajakoselvityksessä ovat mukana Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola. Kuntajakoselvittäjä Seppo Huldénin esitys valmistuu elokuussa 2014. Kuntien valtuustot päättävät syyskuussa 2014, syntyykö uusi kunta.

Selvityksen etenemiseen voi tutustua Salpausselän kuntajakoselvityksen verkkosivuilla:
 www.salpauskunta.fi

Lue uusin uutiskirje
http://kunta.lahdenuutiskirje.fi/uutiskirje/salpauskunta/lue/Salpaussel%C3%A4n-kuntajakoselvityksen-uutiskirje/153030bb68e050/53030d5fac42f

Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirje sähköpostiisi:
http://kunta.lahdenuutiskirje.fi/uutiskirje/salpauskunta/tilaa/


22.1.2014

Selvityksessä rakennetaan täysin uutta kuntaa


Kuuden kunnan yhdistymisestä muodostuisi täysin uudenlainen päijäthämäläinen kunta, uusi vahvuuksien ja kehitysmahdollisuuksien yhdistelmä. Kyseessä ei siis olisi kuntaliitos. Näin linjaa Salpausselän kuntajakoselvityksen johtoryhmä, joka keskusteli 21.1. Hollolassa kuntien odotuksista ja tavoitteista.

Salpausselän kuntajakoselvityksessä ovat mukana Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola. Selvitys alkoi marraskuussa ja päättyy selvityksen valmistuttua, viimeistään 30.9.2014.

Selvityksen etenemiseen voi tutustua Salpausselän kuntajakoselvityksen verkkosivuilla:
 www.salpauskunta.fi

Lue uusin uutiskirje
http://kunta.lahdenuutiskirje.fi/uutiskirje/salpauskunta/lue/Salpaussel%C3%A4n-kuntajakoselvityksen-uutiskirje/152de99d45e121/52deb0d70ac1f

Tilaa kuukausittain ilmestyvä uutiskirje sähköpostiisi:
http://kunta.lahdenuutiskirje.fi/uutiskirje/salpauskunta/tilaa/


 

 

Tiedote 18.12.2013                                                                                                           Julkaistavissa heti

Salpausselän kuntajakoselvityksen verkkosivut avattu

Salpausselän kuntajakoselvityksen verkkosivut avattiin 18. joulukuuta osoitteessa www.salpauskunta.fi. Verkkosivuille on koottu perustietoja mukana olevasta kuudesta kunnasta: Hollolasta, Hämeenkoskesta, Iitistä, Kärkölästä, Lahdesta ja Nastolasta. Selvitystyön etenemisestä kerrotaan etusivulle päivittyvissä tiedotteissa.

Verkkosivujen tapahtumakalenterista löytyvät kaikki selvitystyöhön liittyvät kokoukset. Työryhmien ja jäsenten lisäksi sivuille kootaan uudet muistiot ja materiaalit kokouksista. Alkuvuodesta sinne päivittyvät myös kuntalaistilaisuuksien aikataulut. Kukin kunta järjestää selvitystyöstä asukkailleen avoimen tiedotus- ja keskustelutilaisuuden selvitysaikana ja toisen kuntajakoselvityksen valmistuttua.

Kaikilla sivuilla on avoin kommentointimahdollisuus, joka ei vaadi erillistä kirjautumista. Selvitystyöstä voi antaa palautetta myös sosiaalisessa mediassa www.facebook.com/salpauskunta ja https://twitter.com/seppohulden.

Salpausselän tarina ei tunne kuntarajoja

Virallisen tiedon lisäksi verkkosivuilla kootaan Salpausselän tarinaa. Kevään aikana kerätään tarinoita ihmisistä, paikoista, kylistä, pitäjistä ja kaupungista. Kaikki halukkaat voivat osallistua kylätarinoiden kirjoittamiseen. ”Sitoutumista, aktiivisuutta ja toimeliaisuutta. Maailma muuttuu mutta sijainti pysyy vaikka rajat vaihtuvat!”, kommentoi Vuolenkosken kylä Facebookissa selvittäjän vierailun jälkeen.

Kuntajakoselvityksen visuaalinen ilme hakee vaikutteensa Salpausselän alueen luonnosta. Vihreä väripaletti, selkeä typografia ja kevyet graafiset elementit rakentavat hillityn kokonaisuuden, joka ei varasta huomiota tärkeältä aiheeltaan. Ilme toimii neutraalina taustana keskustelulle ja informaatiolle.

- Graafisten elementtien visuaalinen ulkomuoto kuvastaa selvitysprosessin monimuotoisuutta, syvyyttä ja usean liikkuvan osan yhteistyötä, kertoo suunnittelija Jalo Toivio.

Lisätietoja: viestintäsuunnittelija Sini Saares, puh. 044 416 3730
www.salpauskunta.fi


Tiedote 29.11.2013

Seuraa kuntajakoselvitystä sosiaalisessa mediassa

Marraskuun alussa alkanut kuuden kunnan yhteinen Salpausselän kuntajakoselvitys on esillä sosiaalisessa mediassa. Lahden kaupungin sekä Hollolan, Hämeenkosken, Iitin, Kärkölän ja Nastolan kuntien välistä selvitystä pääsee seuraamaan ja kommentoimaan Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/salpauskunta sekä Twitterissä osoitteessa https://twitter.com/seppohulden. Tilejä päivittää kuntajakoselvittäjä Seppo Huldén. Selvityksen verkkosivut avautuvat joulukuun aikana.

Kuntajakoselvityksen organisaatio vahvistettiin tällä viikolla puheenjohtajakokouksessa. Johtoryhmän muodostavat jokaisen kunnan valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii Nastolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reijo Oksanen (kok), 1. varapuheenjohtajana Matti Siirola (kesk) Hollolasta ja 2. varapuheenjohtajana Esa Lehtinen (sdp) Iitistä. Ryhmä kokoontuu 2-3 viikon välein linjaamaan selvitystyötä.
 
Kunnanhallitukset, valtuustojen puheenjohtajisto ja valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat noin kerran kuukaudessa yhteiskokoukseen. Kokous kiertää selvityskunnissa ja puheenjohtajana toimii isäntäkunnan edustaja. Myös selvityskuntien valtuustot kokoontuvat yhteiskokoukseen 2-3 kertaa selvityksen aikana.
 
Luottamushenkilöistä muodostetaan neljä valmistelutyöryhmää: tulevaisuus, demokratia, palveluverkko sekä talous ja henkilöstö. Kukin kunta nimeää jokaiseen työryhmään kaksi edustajaa. Henkilöstöryhmä muodostetaan erikseen.
 
Jokainen kunta sitoutui järjestämään asukkailleen vähintään kaksi avointa tiedotus- ja keskustelutilaisuutta yhteistyössä selvittäjän kanssa. Selvityksen talousarvio tehdään seuraavaan johtoryhmän kokoukseen, joka pidetään 17.12.
 
- Kokouksen henki oli erittäin myönteinen ja keskustelu asiallista. On syytä olettaa, että selvitystyö voidaan viedä läpi positiivisessa ilmapiirissä ja se tuottaa kaikille kunnille riittävät tiedot päätöksenteon perusteiksi, kertoo selvittäjä Huldén.
 
Lisätietoja: kuntajakoselvittäjä Seppo Huldén, puh. 029 553 0487, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
https://twitter.com/seppohulden
https://www.facebook.com/salpauskunta

Kuntauudistuksen tavoitteet

Jyrki Kataisen hallituksen kuntapolitiikan tavoitteena on turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset kunnalliset palvelut asiakaslähtöisesti koko maassa, luoda edellytykset kuntien taloutta vahvistavalle kehittämistoiminnalle ja yhdyskuntarakenteen eheyttämiselle sekä vahvistaa kunnallista itsehallintoa ja paikallista demokratiaa.

Kuntauudistus on koko maan laajuinen. Uudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Vahva peruskunta muodostuu luonnollisista työssäkäyntialueista ja on riittävän suuri pystyäkseen itse vastaamaan peruspalveluista, pois lukien vaativa erikoissairaanhoito ja vaativat sosiaalihuollon palvelut. 

Hallituksen kuntauudistuksella luodaan palvelurakenne, jossa valta ja vastuu palveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta ovat yhdellä, riittävän laajaan asukas- ja osaamispohjaan perustuvalla taholla.

Uudistuksen keskeisiä elementtejä ovat kuntarakennelaki, kuntien valtionosuus- ja rahoitusjärjestelmän uudistus, kuntalain kokonaisuudistus, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki ja kuntien tehtävien arviointi.

Hallinnon- ja aluekehityksen ministeriryhmä hyväksyi 27. kesäkuuta 2012 hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen johdolla  kuntarakenteen kuntauudistusta ohjaavat kriteerit. Kriteerien pohjalta kunnat voivat käynnistää tarvittavat selvitykset sekä muodostaa uudet kunnat. Kriteerit toimivat pohjana hallituksen valmistelemalle rakennelaille, jonka on tarkoitus tulla voimaan viimeistään 1.5.2013.

Kriteeritarkastelua maakunnittain

Kuntarakenteen uudistamista ohjaavat kriteerit

Hallitus linjasi kunta- ja palvelurakenneuudistusta vahvojen peruskuntien muodostamiseksi

Yhteenveto Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitystä koskevista lausunnoista

 

Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitys

Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitys kullekin alueelle tarkoituksenmukaisesta kunta- ja palvelurakenteesta luovutettiin ministeri Virkkuselle 8.2.2012. Työryhmän selvitystä esiteltiin aluekierroksella 14.2.-21.3.2012. Lausunnot selvityksestä pyydettiin 13.4. mennessä ja yhteenveto lausunnoista valmistui 22.5.2012.

Kymenlaakso

Päijät-Häme

Lähteet: www.vm.fi


Esitys valtiovarainministeriölle erityisen kuntajakoselvityksen tekemiseksi ja esiselvityksen käynnistäminen / Iitin kunnanvaltuusto 25.6.2013, Pykälä 41