Suomeksi på Svenska in EnglishKommundirektörens hälsning

Iitti (Itis) har en lång historia; den grundades år 1539 som kyrkosocken och omfattade fast hela det nuvarande området av Kouvola och största delen av Mäntyharju. I dag har kommunen 7100 invånare. Karakteristiskt för kommunen är den kyrkliga delningen till så kallat "vattenfolk" i norr och "jordfolk" i söder. Kymmene älv flyter genom kommunen och mynnar ut i stora sjöområden. Mankala forsar har numera byggts ut för vattenkraft. Det vida sjöområdet norr om Salpausselkä ås och Kymmene älven erbjuder fantastiska möjligheter till fiske, naturturism och den ständigt växande äventyrsturismen. Det finns 2700 fritidsbostäder i Iitti och antalet växer fortfarande. Fritidsinvånarna tar del i kommunens verksamheter på många sätt.

Iitti kyrkby, kommuns historiska center, ligger på en ås omgiven av tre sjöar och bär titeln "den vackraste byn i Finland". Den 300 år gamla kyrkan är en mycket populär vigselkyrka och scen för Iitti Musikfestspel, som ordnas i juni. Musikfestspelens specialitet är midnattskonsert på Hiidenvuori berg mitt i sjön Pyhäjärvi. Utställningar i sommarkaféet, Färgcenter och museum, Iitti Golf och Radansuu herrgård kompletterar utbudet av denna värdefulla kulturmiljön i norra Kymmenedalen. Vi har över 60 000 besökare årligen. För den som vill vara aktiv finns nya, markerade motionsrutter, som överstiger landskapliga gränser och erbjuder upplevelser för cyklare, paddlare, vandrare och skidåkare. Vuolenkoski by i norra delen av kommunen är känd för sin gammaldagsmarknad i hamnen och sitt "Egen by"-projekt inom vilket byn utvecklas till ett modernt bostads- och serviceområde.

Iitti är ett livligt landsbygdcentrum med mångsidig företagsverksamhet. Halton Oy, som specialiserar sig på lösningar för inomhusklimat, har fabrik och forskningscentrum i Kausala. Kiitokoris fordonsfabrik, verkstadsindustri, företag inom plast- och elbranschen, företagskuvös för medicinteknik och mångsidigt affärsutbud är koncentrerade till Iittis urbaniserat centrum intill riksvägen 12.

Kausala har en 130 årig tradition av marknader på det livliga salutorget. Marknaderna ordnas första tisdagen varje månad, under sommaren vid veckosluten och onsdagskvällar med underhållning. Travtävlingarna i Ravilinna fritidscentrum är en del av Iittis historia med sin 100-åriga verksamhet. Benjamis producenttorg, med produkter från över 150 leverantörer och landets bästa köttorg, är ett måste för resenären som gillar shopping!

Välkommen till Iitti!

Pentti Toivanen
KommundirektörKontaktuppgifter

Iitti kommun
PL 32
47401 Kausala
Finland
Tel. 020 615 9600
Fax 020 615 9617
Övriga kontakuppgifter
MAP