Suomeksi på Svenska in EnglishHistoriska attraktioner

Karta över sevärdheter

Iitti (Itis) kyrkby

Kymmenedalens allmogekultur är bäst bevarad i Iitti kyrkby. Byn var socknens center till slutet av 1800-talet, då byggandet av järnvägen Helsingfors - S:t Petersburg föflyttade det administrativa centret till söder, till Kausala.

Kyrkbyns miljö och de gamla byggnaderna bevarades, vilket bidrog till att Iitti kyrkbyn belönades med titeln "Finlands vackraste by" år 1990. I "Europas vackraste by" -tävlingen blev Iitti kyrkbyn fjärde.

Iitti kyrka
Den nuvarande kyrkan byggdes vid korsningen mellan land- och vattenvägar år 1693, litet före början av den Stora ofreden. Dess förebilder är Katarina kyrkan i Stockholm och Hollola medeltida stenkyrkan. Det höga, valmade taket representerar holländsk stil. Den byggnadshistoriskt värdefulla kyrkan är en av de 15 bevarade korskyrkorna i Finland från 1600-talet.

Iitti kyrka är en populär vigselkyrka och Iitti musikfestspelens konsertscen.


Förfrågningar: +358 5 8293323

kk2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itis kyrka, foto Hasas Tuomisaari

Kyrkbys bystuga

Bystugan i empirestil med valmat tak flyttades till det nuvarande stället från Jaala år 1869. Den första folkskolan i Iitti bedrev sin verksamhet i huset ända till år 1965.

Idag inrymmer huset ett sommarkafé, ett utställningsutrymme för tillfälliga utställningar, Suvipuoti butiken och Färgcentret, som är öppet året runt.

Öppet från maj till augusti, sö - fre 10 - 20, lö 10 - 17.
Tel: +358 40 4833781.

kesk4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bystugan i kyrkby, foto: Hasa Tuomisaari

Anders Johan Sjögrens minnesrelief och -sten
Det finns en minnesrelief över den lokala akademikern och forskaren A.J. Sjögren i Iitti kyrkby. En minnesten står på den plats där han var född i Sitikkala by i Mankala.

Iitti Museum
Iitti museum är beläget i Iitti kyrkby, i ett spannmålmagasin från 1830. Den fasta utställningen omfattar huvudsakligen allmogeföremål från det förra sekelskiftet, t.ex. jordbruksverktyg, hushållsföremål och möbler. De finns också ett visthus och en ria från 1750-talet inom området.

museo2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iitti Museum, Foto Hasa Tuomisaari

Karrala hembygdshus

Karrala naturstig startar och slutar vid Karrala hembygdshus. Det är ett gammalt allmogehus i Koliseva by från 1700-talet. Besök enligt överenskommelse.
Övrig information och utflyktsbokningar:
Turistinformation, tel. +358 20 615 9749, e-post: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karrala hembygdshus, foto Hasa Tuomisaari


Hautala hus
Byggnadshistoriskt betydande, östnyländskt tvåvåningshus i Koskenniska by. Huvudbyggnaden är sannolikt byggd i början av 1800-talet. I huset föddes och växte författaren och översättaren Antti Törneroos-Tuokko. Besök enligt överenskommelse.

 

Marlebäck och Niittylahti

Niittylahti villa är belägen i Lyöttilä by, på förra Marlebäck herrgårds mark. Dramatikern och riksdagsmannen Hella Wuolijoki lät villan byggas för sina föräldrar då hon var värdinna i Marlebäck gård från 1920 till 1940. Huvudbyggnaden förstördes i en brand år 1949. Platsen är nu ett privatägt

vuolikoski.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niittylahti Villa, foto Hasa Tuomisaari

 

Befästningar i Lyöttilä
I Lyöttilä by finns det skyttegravar, halvfärdiga skyddsrum och andra fältbefästningar på ett 2 km brett område. Finnarna och ryssarna byggde befästningarna 1916 - 1917 för att avvärja ett tyskt anfall. En lokal lantbrukare, Esa Anttas, har rustat upp 200 meter av befästningar och märkt ut en stig omkring dem.
Privat ägda

 

 

Andra sevärdheter

Iitti ortodoxa bönhuset (tsasouna)
Bönhuset blev färdigt på hösten 2003 och är helgat åt Jungfru Marias födelse. Årsdagen (praasniekka) firas den 8. september.
Adress: Keskikatu 4, 47400 Kausala (nära busstationen).
För guidning kontakta Liisa Kuningas-Mustonen, tel: +358 5 388 8399 eller Kristina Leussu.Kontaktuppgifter

Iitti kommun
PL 32
47401 Kausala
Finland
Tel. 020 615 9600
Fax 020 615 9617
Övriga kontakuppgifter
MAP