Suomeksi på Svenska in EnglishAktiviteter

Friluftsaktiviteter

Se: Natur och miljö


Vandring
Iitti erbjuder naturstigar och vandringsleder i olika längder. Deras varierande terränger lämpar sig för alla, oberoende av ålder och kondition. Utefter lederna ligger eldstäder, vindskydd och övernattningsmöjligheter från vindskydd till stugor. Vindskyddens läge och instruktioner finns under rubriken Paddling. Lederna presenteras på den landskapliga kartan över vandringsleder och friluftsrutter. Kartan innehåller cykelbanor och paddlingsrutter, vandringsleder och skidspår i Kymmenedalen, Södra Karelen och Päijänne-Tavastland. Det gemensamma kännetecknet för rutterna är en utter med ryggsäck.

En karta över rutterna i Iitti kan man köpa (á 10€) från Service Centre Monitori, Rautatienkatu 20, 47400 Kausala och Iitti bibliotek, Kausansaarentie 3, Kausala.

 

Vandringsleder och skidspår i Iitti

E6 - 10
Sträckan börjar i Lahtis och är markerad via Nastola till Kausala och vidare via Kausala (Ravilinna) och skidstugan till Anhava skidstuga. I Anhava finns en anslutning till Kuusankoski och vidare till Valkeala. Rutten Nastola - Mankalanharju - Jokua - Kausala - Anhava kan delas in tre etapper:

Aurinkotaival sträckan/skidspåret
Den här sträckan börjar vid Producenttorget och går över de närbelägna åkrarna och Kauramaas myrar till Jokues åkrar. Längd 6 - 8 km fram och tillbaka. Sträckan passar alla åldrar och konditionsnivåer.

Retkeilijän taival
Den här sträckan sammanfaller först med Aurinkotaival sträckan och fortsätter då från Jokue över Mankalanharju till Selkolas lappkåta och vidare till Nastola och Lahtis. Längd 30 - 40 km.

Hikitaival
Kausala - Anhava - Kuusankoski, cirka 40 km. Slingan är bra för klassisk och skate. Rutten används året runt. Längs rutten finns vindskydd och skidstuga.

Juustopolku Vuolenkoski - Heinola, ca. 18 km
Juustopolku är en gammal stig från Vuolenkoski till Heinola, som användes för att färdas till marknader. Traditionen minns varje höst med ett vandringsevenemang.

Vuolenkoski - Vierumäki
En sträcka som har förbindelse till vandringsleder och skidspår av sportinstitutet i Vierumäki. Sträckan startar på Vuolenkoski idrottsplats och går över Kunnaslampi till Vierumäki. Enkel väg ca. 12 km.

Karrala vandringsled
Start och mål vid Karrala hembygdsmuseum i Koliseva by. Längd cirka 3 km.

Hästvandring
Området bjudar på vandringsleder i Säyhtee och Hiisiö samt I Lapinkulma och Kymentaka byar. Läs mer om stall och företag som erbjuder service i den här branschen under rubriken Ridning.

Motionsspår
I Kausala finns en belyst motionsslinga, som startar invid idrottsplatsen. Används året runt. 1,5 km långa motionsspår finns också i Lyöttilä och Perheniemi.

 

Orientering:

Ytterligare information om evenemang och tävlingar: Iitti kommun, Fritidsbyrån, tel. +358 20 615 9790.

Iitin Pyrintö
www.kouvolanrasti-72.fi
www.iitti.fi>tapahtumat (på finska)

 

Vindskydden och rastplatserna
Se: Paddling/Landstigningsplatser

 Kontaktuppgifter

Iitti kommun
PL 32
47401 Kausala
Finland
Tel. 020 615 9600
Fax 020 615 9617
Övriga kontakuppgifter
MAP