Suomeksi på Svenska in EnglishTiedote - Raportti palvelujen saavutettavuuden kehittymisestä

TIEDOTE 19.11.2012


Vapaa-ajan asukkailla tärkeä rooli palvelujen saavutettavuuden kehittymisessä

Vapaa-ajan asukkaiden merkitys maaseutualueiden palvelujen saavutettavuuden ongelmien ratkaisemisessa kasvaa tulevaisuudessa. Vakituisten asukkaiden määrä maaseudulla vähenee, mutta vapaa-ajan asukkaiden palvelukysyntä lisääntyy, mikä voi sekä ylläpitää nykyistä palvelutasoa että edesauttaa uusien palvelujen kehittymistä. Vapaa-ajan asukkaat ovat halukkaita käyttämään paikallisia palveluja, jos tarjontaa vain on ja tiedotukselliset ongelmat saadaan ratkaistua. Olennaista on vuorovaikutuksen kehittäminen palvelujen tuottajien ja kuluttajien välillä.


Tämä selviää Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tekemässä tapaustutkimuksessa, joka kohdistui Kouvolan vapaa-ajan asukkaisiin. Tutkimus oli osa valtakunnallista palvelujen saavutettavuuden kehityksen tarkastelua sekä vakituisten että vapaa-ajan asukkaiden näkökulmista. Tapaustutkimuksessa selvitettiin sekä palvelujen fyysistä saavutettavuutta että sitä, miten vapaa-ajan asukkaat löytävät tiedon paikallisista palveluista ja kuinka tähän vaikuttaa esimerkiksi vapaa-ajan asukkaiden identiteetti mökkikunnassa. Kyselylomake lähetettiin noin 2000 vapaa-ajan asunnon omistajalle, joista vastasi 37 prosenttia.


Tutkimusraportti on julkaistu Ruralia-instituutin Raportteja-sarjassa nro 88: Palvelujen saavutettavuus muutoksessa – maaseudun vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden palveluympäristön kehityssuunnat ja uudet mahdollisuudet ja se toteutettiin Palveleva maaseutu? – Maaseudun palvelujen saavutettavuus vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden näkökulmasta -tutkimushankkeessa.


Tutkimuksen muina toteuttajina olivat Suomen ympäristökeskus, jonka vastuulla oli valtakunnan tason paikkatietoaineistoihin perustuva analyysi sekä Itä-Suomen yliopiston Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos. Tutkimuksen rahoitus on saatu maa- ja metsätalousministeriön maaseutupolitiikan yhteistyöryhmältä (YTR) sekä Kouvolan kaupungilta.


Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Manu Rantanen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 044 525 5890 ja tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh. 044 308 5322.Raportti on ladattavissa osoitteesta http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja88.pdf